Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/59870
Title: Production Proccess Standardization of Chicken’s Cartilage Cracker
Standardisasi Proses Produksi Kerupuk Tulang Rawan Ayam.
Authors: Polii, B.N.
Wulandari, Zakiah
Kurniawan, Harun
Keywords: standardization
cracker
chicken’s cartilage
Issue Date: 2009
Publisher: IPB (Bogor Agricultural University)
Abstract: The research objectives are to determine the influence of chicken’s cartilage crackers storage at different temperature and the influence of storing cracker at different time. The experimental design that used in this research is 2 x 4 factorial complete randomized with three replicates. The first factor was admixture cracker storage at different temperature which is refrigerator temperature (15oC) and room temperature (29oC) and second factor is time of storage of dry cracker (0, 1, 2, and 3 days). The parameters observed were rendemen, cracker expand volume, calcium and phosphor level, and organoleptic test. The result showed that admixture storey treatment at the refrigerator temperature had higher rendemen compare to cracker admixture that store at room temperature. Admixture storey treatment at different time showed that cracker that is store during 3 days result the higher expanded volume. Organoleptic test result showed the panelist score of color, taste, texture and global performance of crackers criteria is very significant (p<0.01).
Perkembangan ilmu dan pengetahuan masyarakat mengenai pola hidup sehat telah membuat pergeseran tren konsumsi ke arah yang lebih baik. Masyarakat saat ini tidak hanya memilih makanan berdasarkan kualitas rasa, namun juga mulai mementingkan kandungan zat gizi dalam makanan tersebut. Dunia peternakan sebagai salah satu bidang yang bertanggung jawab terhadap pemenuhan konsumsi masyarakat juga harus terus melakukan inovasi. Salah satunya adalah dengan cara memanfaatkan hasil ikutan ternak, yang telah diketahui secara luas dimana umumnya mengandung berbagai unsur yang penting bagi kesehatan. Salah satu produk yang memungkinkan untuk dilakukan inovasi adalah kerupuk, yaitu dengan fortifikasi tulang rawan ayam. Salah satu kendala dalam memproduksi kerupuk tulang rawan ayam ini adalah masih besarnya keragaman antar produk.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/59870
Appears in Collections:UT - Animal Production Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
D09hku1.pdf
  Restricted Access
Full Text568.13 kBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover292.27 kBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdf
  Restricted Access
Abstract281.57 kBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
BAB I280.63 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
BAB II297.46 kBAdobe PDFView/Open
BAB III Metode.pdf
  Restricted Access
BAB III308.86 kBAdobe PDFView/Open
BAB IV Hasil dan Pembahasan].pdf
  Restricted Access
BAB IV425.5 kBAdobe PDFView/Open
BAB V Kesimpulan dan Saran.pdf
  Restricted Access
BAB V277.01 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka282.05 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran300.98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.