Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/57054
Title: Pengaruh Gaya Hidup terhadap Kebiasaan Makan Mahasiswa
Authors: Retnaningsih
Alfiasari
Saufika, Anita
Keywords: Bogor Agricultural University (IPB)
snack habits
dinner habits
lunch habits
breakfast habits
food frequency
Issue Date: 2012
Abstract: The research focused to analyze the influence of lifestyle toward college student’s food habits. This research used cross sectional study design, involved 120 samples, choosed by cluster random sampling method. In this study, descriptive, cluster, and logistic regression analysis were used. The research found that lifestyle was classified as two category, there are education-oriented lifestyle as soon as entertaintment and healthy-oriented lifestyle. Sex, father’s age, and reference group influenced student’s habits to eat three times a day. Breakfast habits was influenced by reference group. Dinner habits was influenced by sex, mother’s occupation and reference group. Meanwhile, snack habits was influenced by sex and reference group. However, this study didn’t found any influence variable toward lunch habits.
Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis pengaruh gaya hidup terhadap kebiasaan makan mahasiswa. Penelitian ini menggunakan desain cross sectional study dilakukan dengan 120 contoh yang dipilih secara acak. Data dalam penelitiaan ini dianalisis menggunakan uji deskriptif, analisis cluster, dan uji regresi logistik. Gaya hidup dalam penelitian ini terbagi menjadi dua kategori, yaitu gaya hidup berorientasi pendidikan serta gaya hidup berorientasi hiburan dan kesehatan. Hasil penelitian menunjukkan bahwa kebiasaan makan tiga kali sehari dipengaruhi oleh jenis kelamin, usia ayah, dan kelompok acuan. Hanya ada satu variabel yang memengaruhi kebiasaan sarapan, yaitu kelompok acuan sedangkan kebiasaan makan malam dipengaruhi oleh jenis kelamin, pekerjaan ibu, dan kelompok acuan. Sementara itu, kebiasaan makan camilan dipengaruhi oleh jenis kelamin dan kelompok acuan. Akan tetapi hasil penelitian ini tidak menemukan satu pun variabel yang memengaruhi kebiasaan sarapan dan makan siang.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/57054
Appears in Collections:UT - Family and Consumer Sciences

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abstract.pdf
  Restricted Access
Abstract333.17 kBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
BAB I436.03 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
BAB II387.82 kBAdobe PDFView/Open
BAB III Kerangka Pemikiran.pdf
  Restricted Access
BAB III654.94 kBAdobe PDFView/Open
BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf
  Restricted Access
BAB IV943.12 kBAdobe PDFView/Open
BAB V Kesimpulan dan Saran.pdf
  Restricted Access
BAB V362.85 kBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover283.3 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka425.39 kBAdobe PDFView/Open
I12asa1.pdf
  Restricted Access
full text1.5 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.