Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/56579
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorWidodo, Winarso D.
dc.contributor.advisorWattimena, Gustaaf A.
dc.contributor.authorKailola, Joan Joulanda Grace
dc.date.accessioned2012-08-27T07:09:13Z
dc.date.available2012-08-27T07:09:13Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/56579
dc.description.abstractThe problem of potato production in Indonesia is the production of high quality virus free propagules. The virus free potato propagules is derived from microtuber through tissue culture methods. The experiments was conducted in two steps : the first steps was the production of shoot on semisolid medium and the second steps was the addition of liquid medium. The first and the second medium has the same treatment combination of nitrogen and sucrose. The experiment was arranged in Completely Randomized Design consist of two factor. The first factor was nitrogen concentration (30, 60, 90 and 120 mM) and the second factor was sucrose concentration (30, 45, 60, 75 and 90 g/l). The result showed there was an optimum concentration of sucrose and combination between nitrogen and sucrose on the number of shoots, number of tubers and percentage of tuber dry weight. The treatment of 60 mM nitrogen and 60 g/l sucrose produced the highest numbers of qualified microtubers.en
dc.description.abstractSalah satu masalah dalam budidaya kentang di Indonesia adalah penyediaan bibit melalui pengembangan propagul kentang bermutu. Usaha untuk mendapatkan bibit kentang yang berkualitas baik dapat dilakukan melalui teknik kultur jaringan berupa umbi mikro. Komposisi media merupakan salah satu faktor yang mempengaruhi produksi umbi mikro. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui konsentrasi nitrogen yang optimum untuk pertumbuhan stek dan pengumbian mikro kentang, mengetahui konsentrasi sukrosa yang optimum untuk pertumbuhan stek dan pengumbian mikro kentang dan mengetahui kombinasi antara konsentrasi nitrogen dan sukrosa yang optimum untuk pertumbuhan stek dan pengumbian mikro kentang. Penelitian ini terdiri dari dua tahap percobaan: pertama pengaruh konsentrasi nitrogen dan sukrosa pada pertumbuhan stek mikro kentang dan kedua pengaruh konsentrasi nitrogen dan sukrosa pada pengumbian mikro kentang. Percobaan dilakukan dengan Rancangan Acak Lengkap yang terdiri atas 2 faktor. Faktor pertama adalah konsentrasi nitrogen dengan 4 taraf ( 30, 60, 90 dan 120 mM). Faktor kedua adalah konsentrasi sukrosa dengan 5 taraf ( 30, 45, 60, 75 dan 90 g/l). Data diuji dengan Sidik ragam (uji F), uji beda nilai tengah menggunakan DMRT dan uji Polinomial Orthogonal.IND
dc.publisherIPB (Bogor Agricultural University)
dc.subjectpotato microtuberen
dc.subjectnitrogenen
dc.subjectsucroseen
dc.titleThe effect of nitrogen concentra– tion and sucrose on potato microtuber production of c.v granolaen
dc.titlePengaruh konsentrasi nitrogen dan sukrosa terhadap produksi umbi mikro kentang kultivar granolaIND
Appears in Collections:MT - Agriculture

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2011jjg.pdf
  Restricted Access
Full Text1.19 MBAdobe PDFView/Open
ABSTRACT.pdf
  Restricted Access
Abstract280.92 kBAdobe PDFView/Open
BAB I PENDAHULUAN.pdf
  Restricted Access
BAB I332.71 kBAdobe PDFView/Open
BAB III BAHAN DAN METODE.pdf
  Restricted Access
BAB III365.41 kBAdobe PDFView/Open
BAB IV HASIL DAN PEMBAHASAN.pdf
  Restricted Access
BAB IV385.13 kBAdobe PDFView/Open
BAB V SIMPULAN DAN SARAN.pdf
  Restricted Access
BAB V318.79 kBAdobe PDFView/Open
COVER.pdf
  Restricted Access
Cover295.5 kBAdobe PDFView/Open
LAMPIRAN.pdf
  Restricted Access
Lampiran949.68 kBAdobe PDFView/Open
DAFTAR PUSTAKA.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka337.81 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
BAB II354.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.