Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/55646| Title: | Uji Pengawetan Terhadap Daya Simpan Bahan Tanam Stek Rumput Meksiko (Euchlaena Mexicana Schrad) Evaluation of several Preservatives for Storage of Mexicana Grass Cuttings (Euchlaena mexicana Schrad) |
| Authors: | Setiana,M. Agus Amirroenas, Dwierra Evvyernie Saputri, Emi Laesi |
| Keywords: | Bogor Agricultural University (IPB) storage length preservation cuttings Mexicana grass (Euchlaena mexicana Schrad) |
| Issue Date: | 2012 |
| Abstract: | Maintaining the quality of Mexicana grass (Euchlaena mexicana Schrad) cuttings a long its delivery need a preservative to avoid microorganisms activity and physical damage. The aim of this research was to determine the appropriate preservative for storage of Mexicana grass cuttings (Euchlaena mexicana Schrad). Complete Randomized Design (CRD) was used in this research with 2 factors consist of 4 kinds of preservatives as treatment (2% sugar, wax liquid, silica gel and engine cooling (refrigerator) and 5 kinds of stronge length (3, 6, 9, 12 and 15 days), and 5 replication. Parameter were: general condition of cuttings, begining growth, the cuttings growth, depreciation of weight and high of plant. The materials used were the Mexicana grass cuttings (Euchlaena mexicana Schrad) as much as 625 pieces. The depreciation of weight that there was an interaction beetwen preservatives as treatment and storage length (P<0.05), where the longer storage of depreciation of weight the greater. The finding results showed that there was an interaction beetwen the cuttings growth and high of plant (P<0.05), the longer storage of the the cuttings growth and high of plant decreases. The conclusion of this research was the cuttings of Mexicana grass (Euchlaena mexicana Schrad) could be stored for 15 days in the refrigerator without physical damage or decaying by microorganism. Rumput Meksiko (Euchlaena mexicana Schrad) tidak dapat dibudidayakan dengan biji. Oleh sebab itu perlu dilakukan pengawetan pada stek, agar dapat di distribusikan ke tempat yang lebih jauh. Permasalahan yang sering terjadi pada pengiriman stek adalah terjadinya kerusakan secara fisik maupun rusak karena faktor lain seperti mikroba dan fungi, oleh karena itu perlu ada metode pengawetan stek. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui bahan dan alat yang tepat digunakan sebagai pengawet dan menentukan lama masa simpan yang terbaik untuk stek rumput Meksiko (Euchlaena mexicana Schrad). Rancangan percobaan yang digunakan adalah Rancangan Acak Lengkap (RAL) pola faktorial dengan pengulangan 5 kali. Faktor A adalah perlakuan berupa 4 jenis bahan atau alat pengawet: cairan gula 2%, cairan lilin, silica gel dan mesin pendingin (refrigerator) dan faktor B berupa 5 jenis lama penyimpanan: 3, 6, 9, 12 dan 15 hari. Bahan yang digunakan adalah stek rumput Meksiko (Euchlaena mexicana Schrad) sebanyak 625 potong stek. Peubah yang diukur adalah: keadaan umum stek, awal pertumbuhan setelah tanam, daya tumbuh, penyusutan bobot stek dan tinggi vertikal. Hasil penelitian menunjukkan bahwa pada perhitungan penyusutan bobot stek terlihat adanya interaksi antara perlakuan bahan pengawet dengan lama penyimpanan (P<0,05), dimana semakin lama penyimpanan maka penyusutan bobot semakin besar. Terdapat interaksi yang nyata antara daya tumbuh dan tinggi vertikal dengan lama penyimpanan (P<0,05), semakin lama penyimpanan maka daya tumbuh dan tinggi vertikal semakin menurun. Kesimpulan dari penelitian ini adalah stek rumput Meksiko (Euchlaena mexicana Schrad) dapat disimpan dengan kualitas yang baik selama 15 hari dengan menggunakan pengawet/alat refrigerator. |
| URI: | http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/55646 |
| Appears in Collections: | UT - Nutrition Science and Feed Technology |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| ABSTRACT.pdf Restricted Access | Abstract | 370.43 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB I PENDAHULUAN.pdf Restricted Access | BAB I | 373.17 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB II TINJAUAN PUSTAKA.pdf Restricted Access | BAB II | 472.95 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB III MATERI DAN METODE.pdf Restricted Access | BAB III | 450.38 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB IV HASIL DAN PEMBAHASAN.pdf Restricted Access | BAB IV | 598.05 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB V KESIMPULAN DAN SARAN.pdf Restricted Access | BAB V | 366.59 kB | Adobe PDF | View/Open |
| COVER.pdf Restricted Access | Cover | 291.69 kB | Adobe PDF | View/Open |
| D12els.pdf Restricted Access | full text | 1.41 MB | Adobe PDF | View/Open |
| DAFTAR PUSTAKA.pdf Restricted Access | Daftar Pustaka | 450.19 kB | Adobe PDF | View/Open |
| LAMPIRAN.pdf Restricted Access | Lampiran | 787.05 kB | Adobe PDF | View/Open |
| RINGKASAN.pdf Restricted Access | Ringkasan | 370.83 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.