Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/55435
Title: Pemumian dan Karakterisasi Mananase Ekstraseluler Streptomyces purpurascens
Purification and Characterization of Extracellular Mananase Streptomyces purpurascens
Authors: Meryandini, Anja
Yopi
Setianingrum, Kumia
Keywords: Streptomyces purpurascens
mananase
purification and characterization
Issue Date: 2009
Publisher: IPB (Bogor Agricultural University)
Abstract: Penggunaan enzim dalam industri merupakan dampak pengembangan yang pesat dalam bidang bioteknologi. Kemampuan katalitik enzim yang sangat spesifik dimanfaatkan untuk lebih meningkatkan produksi energi sehingga dapat menekan biaya produksi. Hal yang sangat menguntungkan inilah yang harus terus digali sehingga krisis energi dalam dunia industri dapat diatasi. Beberapa jenis enzim telah dapat dipergunakan dalam industri diantaranya ami lase, xilanase, protease, dan mananase. Manan merupakan komponen terbesar hemiselulosa tanaman dan merupakan polisakarida terbesar kedua setelah selulosa. Manan mempunyai potensi yang sangat besar lmtuk diuraikan menjadi produk akbir yang berguna. Mananase merupakan kelompok enzim yang menghidrolisis hemiselulosa dalam hal ini ialah manan atau polimer dari manosa dan manooligosakarida. Streptomyces purpurascens adalah salah satu mikroorganisme yang dapat memproduksi enzim mananase ekstraseluler dengan karakteristik unik yaitu memiliki suhu optimum 50°C dan pH 6.5.
Manan is the major component of plant hemicellulose is the second most abundant polysaccharide in nature. As a renewable subtance, there is abundance of hemicellulose in nature that can be degraded as useful end product. Mananase is a group of enzyme that has ability to hydrolyse hemicellulose into manan or polymer of manosa and manooligosaccharides. Streptomyces purpurascens produce extracelluler mananase that has unique characteristic; optimum temperature and pH is 50°C and 6.5 respectively. The purpose of this research was to purify and characterize the mananase Streptomyces purpurascens. Crude extract of mananase was precipitated with 70% acetone gradually, purified with ion exchange chromatography (DEAE cellulosa) and continue with gel filtration chromatography (Sephadex G-IOO). The molecular mass of the purified mananase after ion-exchange and gel filtration was estimated 95.072 kDa and 81.606 kDa. The optimum temperature and pH was 50°C and 6.5 respectively.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/55435
Appears in Collections:MT - Multidiciplinary Program

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2009kse.pdf
  Restricted Access
full text2.38 MBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdf
  Restricted Access
Abstract340.98 kBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
BAB I377.37 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
BAB II699.43 kBAdobe PDFView/Open
BAB III Bahan dan Metode.pdf
  Restricted Access
BAB III446.59 kBAdobe PDFView/Open
BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf
  Restricted Access
BAB IV925.53 kBAdobe PDFView/Open
BAB V Kesimpulan dan Saran.pdf
  Restricted Access
BAB V293.16 kBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover281.77 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka376.99 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran635.91 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.