Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53773
Title: Studi Perubahan Kualitas Pascapanen Buah Manggis (Garcinia mangostana L.) pada Beberapa Stadia Kematangan dan Suhu Simpan
Study Of Postharvest Quality Changes Of Mangosteen Fruit (Garcinia Mangostana L.) At Several Stage Of Maturity And Storage Temperature
Authors: Poerwanto, Roedhy
Efendi, Darda
Hidayati Sumiasih, Inanpi
Keywords: horticultural commodities
fruit color
shelf life
queen of tropical fruits
Issue Date: 2011
Publisher: IPB (Bogor Agricultural University)
Abstract: Domestic and export market opportunities for fresh mangosteen fruit can be satisfy if the harvest and postharvest handling precise. Harvest based on the maturation stage will determine the freshness of the fruit, and storage at the right temperature can extend storage period. The purpose of this research are (1) to study the proper maturation stage to extend the shelf life of fruit, (2) to study the proper storage temperature to extend the shelf life and maintain the quality, (3) to search the effects of the optimum combination between the maturition stage and storage temperature to maintain the quality of fruit. This experiment was laid out on completely randomized design with two factors, the first factor is maturation stage of fruit consist of stage 1, 2, 3 and 4. The second factor is storage temperature consist of: 15oC and room temperature. The result showed that harvesting maturation stage 1 can extend the shelf life of mangosteen fruit than in maturation stage 2, 3 and 4. Storage temperature 15oC can extend the shelf life and maintain quality of magosteen fruit until 30 days after harvest (maturation stage 1 and 2), 15 days after harvest (maturation stage 3) and 20 days after harvest (maturation stage 4). The combination between the stage of maturity 1 and storage temperature 15oC is the best combination to maintain the quality of mangosteen fruit until 30 days after harvest.
Panen pada stadia kematangan dan penyimpanan dengan suhu yang tepat sangat menentukan kesegaran buah manggis pada masa simpan, karena jarak transportasi pasar untuk pengiriman berbeda sehingga stadia kematangan dan suhu simpan yang dibutuhkan juga berbeda-beda sesuai tujuan pasar. Stadia kematangan dan suhu simpan yang tepat sangat dibutuhkan oleh petani, pedagang lokal maupun eksportir manggis dalam upaya mempertahankan kualitas produk segar dan memperpanjang masa simpan buah manggis. Penelitian ini bertujuan untuk mempelajari stadia kematangan buah manggis yang tepat untuk memperpanjang masa simpan, mempelajari suhu simpan buah manggis yang tepat untuk memperpanjang masa simpan dan mempertahankan kualitas buah manggis dan mencari kombinasi optimum stadia kematangan dan suhu simpan yang tepat untuk mempertahankan kualitas buah manggis. Penelitian dilaksanakan di Laboratorium Pascapanen Departemen Agronomi dan Hortikultura IPB. Buah manggis berasal dari kebun manggis Desa Mulang Maya, Kecamatan Kota Agung, Kabupaten Tanggamus, Lampung. Penelitian ini menggunakan Rancangan Acak Lengkap (RAL) dua faktor yaitu, faktor pertama stadia kematangan buah manggis yang terdiri dari empat taraf yaitu: Stadia Kematangan-1 (umur pada umumnya 104 hari setelah antesis (HSA), warna kulit buah hijau kekuningan dengan sedikit bercak merah), 2 (umur 106 HSA, warna kulit buah kuning kemerahan dengan bercak merah hampir merata disekitar sepal), 3 (umur 108 HSA, warna kulit buah kuning kemerahan dengan bercak merah hampir merata) dan 4 (umur 110 HSA, kulit buah merah merata pada seluruh permukaan). Faktor kedua suhu simpan buah manggis yang terdiri dari dua taraf yaitu: Suhu simpan 15oC dan suhu ruang (28oC). Terdapat 8 kombinasi perlakuan yang diulang 3 kali sehingga terdapat 24 satuan percobaan.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53773
Appears in Collections:MT - Agriculture

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2011ihs.pdf
  Restricted Access
Full Text3.11 MBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdf
  Restricted Access
Abstrak279.85 kBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
Bab I283.67 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
Bab II413.19 kBAdobe PDFView/Open
BAB III Bahan dan Metode.pdf
  Restricted Access
Bab III603.88 kBAdobe PDFView/Open
BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf
  Restricted Access
Bab IV2.14 MBAdobe PDFView/Open
BAB V Kesimpulan dan Saran.pdf
  Restricted Access
Bab V277.5 kBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover287.94 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka364.03 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran504.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.