Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53759
Title: Small Island Resources Use for Sustainability Tourism (Case Study Sepanjang Island, Sumenep Regency, East Java Province)
Pemanfaatan Sumberdaya Pulau Kecil untuk Wisata Berkelanjutan (Studi Kasus Pulau Sepanjang, Kabupaten Sumenep, Propinsi Jawa Timur)
Authors: Adrianto, Luky
Damar, Ario
Kurniawan, Fery
Keywords: small island tourism
sustainability
PRA
ROS
TEF
Issue Date: 2011
Abstract: The needs of coastal and marine tourism, especially in small island continues to rise. But tourism have risk unsustainable if not planned properly and not based on carrying capacity (CC). The aims of this study are to identify degree of use and coastal resources management, estimated suitability and opportunity for sustainable tourism, and measure ecological CC and sustainable tourism management on Sepanjang Island. This study uses a hybrid analysis method that include Participatory Rural Appraisal (PRA), tourism suitability index, Recreation Opportunities Spectrum (ROS) and Touristic Ecological Footprint (TEF). The results of this study indicate that the degree of resources use of Sepanjang Island is still low and management on resources not yet optimal, although Sepanjang Island has been set as Marine Protected Area (MPA) since 2010. Sepanjang Island has suitability resources for tourism of beach 26.35 km, mangrove 3,319.75 ha, seagrass 85.06 ha, snorkeling 134.95 ha and diving 107.36 ha. Sepanjang Island is divided into 6 classes of ROS are urban 557.1260 ha (0.92%), Rural 3,086.6240 ha (19%), Frontcountry 4,104.0390 ha (6.75%), Backcountry 26,018.7110 ha (42.80%), Remote 26,997.9960 ha (44.41%) and Wilderness 33.7920 ha (0.06%). Whereas TEF values Sepanjang Island is 0.162504 ha with CC is 159,743 capita.
Kebutuhan akan wisata pesisir dan laut khususnya di pulau kecil terus meningkat. Wisata juga merupakan industri yang meningkat cepat di negara berkembang. Tetapi wisata beresiko tidak berkelanjutan jika ekologi lokal dan kapasitas kultur sosial tidak dihargai. Kearifan, baik dalam perencanaan dan implementasi ekowisata dapat memberikan nilai konservasi dan penggunaan sumberdaya pesisir dan laut berkelanjutan di daerah penyelenggara wisata seperti membatasi fasilitas, akomodasi, jumlah wisatawan dan menentukan jenis aktivitas wisata. Keberlanjutan pemanfaatan pulau kecil untuk wisata perlu dipahami tingkat perubahan yang bisa ditoleransi dan batas sistem perubahan yang diterima. Pulau Sepanjang yang terletak di 07° 10’ 00” LS dan 115° 49’ 00” BT dengan luas ± 100.4010 km2 berpotensi untuk dikembangkan untuk wisata karena memiliki potensi sumberdaya pantai dengan panjang garis pantai 106.48 km, mangrove seluas ± 3 374.26 ha, lamun seluas ± 97.96 ha dan terumbu karang seluas ± 390.44 ha. Untuk itu, tujuan dari penelitian ini adalah untuk 1) mengetahui tingkat pemanfaatan dan pengelolaan sumberdaya pesisir Pulau Sepanjang, 2) mengestimasi kesesuaian dan peluang Pulau Sepanjang untuk wisata yang berkelanjutan, dan 3) mengukur daya dukung ekologi dan pengelolaan wisata Pulau Sepanjang yang berkelanjutan.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53759
Appears in Collections:MT - Fisheries

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2011fku.pdf
  Restricted Access
Full Text5.92 MBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdf
  Restricted Access
Abstrak282.02 kBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
Bab I376.65 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
Bab II667.7 kBAdobe PDFView/Open
BAB III Metodologi.pdf
  Restricted Access
Bab III1.5 MBAdobe PDFView/Open
BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf
  Restricted Access
Bab IV3.45 MBAdobe PDFView/Open
BAB V Kesimpulan dan Saran.pdf
  Restricted Access
Bab V285.12 kBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover295.31 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka460.22 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran972.89 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.