Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53742| Title: | Analisis Pola Penyediaan Pakan dan Strategi Pengembangan Kecamatan Pati sebagai Sentra Produksi Ternak Sapi Potong Rakyat. Pattern Analysis of The Feed Provision and Development Strategy in Pati District as The Center of The Traditional Beef Cattle Production |
| Authors: | Jayadi, Sudarsono Setiana, M. Agus Yakin, Ainol |
| Keywords: | Bogor Agricultural University (IPB) pattern of feed provision smallholder SWOT analysis |
| Issue Date: | 2011 |
| Abstract: | This research aimed to analyze the supply pattern of beef cattle feed and a portrait of the potential subdistrict of Pati as beef cattle production center in Pati by analyzing the internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) that exist in the area and then created a strategy for the development of smallholder. This research will be carried out in 4 (four) villages in the Pati district, Pati regency, Central Java, for one month, from 1 November to 30 November 2010. The method used in this research is descriptive method that describes a situation based on factual data with survey techniques and direct observation in the four villages were purposively selected, the village which has the highest cattle in District of Pati. The observed variables in the data collection process is a pattern of feed supply, as well as internal and external factors in the beef cattle business people, which includes the capital, breed, maintenance, feed, animal health, housing, labor resources, marketing, climate, government support, politics, and demand (consumers). Forage availability throughout the year and the high beef demand in the Pati District is a major factor in the development of cattle production. It’s supported with experienced and productive human resources, is a strength in development to meet the demand for meat, especially in the District of Pati and national. However, smallholder in the District of Pati is inseparable from a variety of problems in it’s development. The low level of farmer education, limited capital, and traditional maintenance and still a side business for raising cattle, were major cause of low productivity of smallholder. High rate of imported cattle in Indonesia is a serious threat to the development of smallholder, so that the products of the smallholder can not compete on price and quality. Optimization forage land and the formation of livestock in each village is an alternative strategy in overcoming problems in the development of beef cattle in the Pati District. Policies and programs of local governments in providing a knowledge and information technology training, and supervision in the marketing and animal health checks regularly, also some strategy that supports the traditional farm development in this area. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis pola penyediaan pakan ternak sapi potong serta menggambarkan potensi wilayah Kecamatan Pati sebagai sentra produksi ternak sapi potong di Kabupaten Pati dengan menganalisis faktor internal (kekuatan dan kelemahan) dan faktor eksternal (peluang dan ancaman) yang ada di daerah tersebut dan kemudian dibuat suatu strategi untuk pengembangan usaha ternak sapi potong rakyat. Penelitian ini akan dilaksanakan di 4 (empat) desa di Kecamatan Pati, Kabupaten Pati, Jawa Tengah, selama satu bulan yaitu dari tanggal 1 November sampai 30 November 2010. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif yang menggambarkan situasi atau keadaan berdasarkan data-data faktual dengan teknik survei dan pengamatan langsung di empat desa yang dipilih secara sengaja (purposive sampling), yakni desa yang memiliki ternak sapi potong tertinggi di Kecamatan Pati. Variabel yang diamati dalam proses pengumpulan data adalah pola penyediaan pakan, serta faktor internal dan eksternal dalam usaha ternak sapi potong rakyat, yang meliputi modal, bibit, pemeliharaan, pakan, kesehatan hewan, perkandangan, sumberdaya tenaga kerja, pemasaran, iklim, dukungan pemerintah, politik, dan permintaan (konsumen). Ketersediaan hijauan makanan ternak (HMT) sepanjang tahun dan tingginya permintaan akan daging sapi di Kecamatan Pati, merupakan faktor utama dalam pengembangan usaha ternak sapi potong. Serta didukung dengan SDM yang berusia produktif dan berpengalaman, merupakan suatu kekuatan dalam pengembangan untuk dapat memenuhi permintaan daging khususnya di Kecamatan Pati dan kebutuhan daging nasional pada umumnya. Namun, peternakan rakyat di Kecamatan Pati tidak terlepas dari berbagai permasalahan dalam perkembangannya. Rendahnya tingkat pendidikan peternak, keterbatasan modal, serta pemeliharaan yang masih bersifat tradisional dan masih berupa usaha sampingan, menjadi penyebab utama rendahnya produktivitas dari peternakan rakyat. Masuknya sapi impor merupakan suatu ancaman serius bagi perkembangan peternakan rakyat, sehingga produk dari peternakan rakyat kalah bersaing dalam hal harga dan kualitas. Pengoptimalan lahan HMT dan pembentukan kelompok ternak di setiap desa merupakan suatu alternatif strategi dalam mengatasi permasalahan dalam pengembangan usaha ternak sapi potong di Kecamatan Pati. Kebijakan dan program pemerintah daerah dalam memberikan suatu informasi pengetahuan dan pelatihan teknologi, serta pengawasan dalam pemasaran dan pemeriksaan kesehatan ternak secara rutin, juga merupakan strategi yang mendukung dalam pengembangan peternakan rakyat di daerah ini. |
| URI: | http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53742 |
| Appears in Collections: | UT - Nutrition Science and Feed Technology |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Abstract.pdf Restricted Access | Abstract | 368.22 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB I Pendahuluan.pdf Restricted Access | Bab I | 285.63 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB II Tinjauan Pustaka.pdf Restricted Access | Bab II | 405.58 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB III Materi dan Metode.pdf Restricted Access | Bab III | 397.32 kB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf Restricted Access | Bab IV | 1.02 MB | Adobe PDF | View/Open |
| BAB V Kesimpulan dan Saran.pdf Restricted Access | Bab V | 281.76 kB | Adobe PDF | View/Open |
| Cover.pdf Restricted Access | Cover | 285.27 kB | Adobe PDF | View/Open |
| D11aya.pdf Restricted Access | Full text | 1.6 MB | Adobe PDF | View/Open |
| Daftar Pustaka.pdf Restricted Access | Daftar Pustaka | 287.05 kB | Adobe PDF | View/Open |
| Lampiran.pdf Restricted Access | Lampiran | 449.65 kB | Adobe PDF | View/Open |
| Ringkasan.pdf Restricted Access | Ringkasan | 282.01 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.