Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53141
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorFariyanti, Anna
dc.contributor.advisorNurmalina, Rita
dc.contributor.authorSapta Pranoto, Yudi
dc.date.accessioned2012-02-02T02:13:27Z
dc.date.available2012-02-02T02:13:27Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/53141
dc.description.abstractIndonesia is well known as the world producer and exporter of white pepper. In the year 2000, Indonesia was able to meet 90 percent of the world demand for white pepper. But during the past 10 years, Indonesia’s white pepper exports have declined, even in 2009 and 2010 export of white pepper contributed only as much as 26.8 percent and 28 percent of the world white pepper demand. At present, the problem becomes a serious threat to the sustainability of white pepper exports as there is a decreasing in crop area thus decline the productivity and a stronger competition with other exporter countries such as Vietnam. This study was conducted in the province of Bangka Belitung. Aims of this study were : (1) to analyze the profitability of white pepper commodity financially and economically, (2) to analyze the comparative and competitive advantages of white pepper, and (3) to analyze the impact of government policy on profitability and competitiveness of white pepper. Policy Analysis Matrix (PAM) was used to calculate the private and social profits and to measure the level of comparative advantage and competitive advantage of white pepper. Sensitivity analysis was also conducted in order to analyze the impact of policy change on white pepper commodity. The results showed that : (1) white pepper farm in the province of Bangka Belitung is profitable (both private and social profitable), (2) it had a competitive advantage (PCR<1) and comparative advantages (DRCR<1 ), and (3) government policies do not provide effective protection for farmers to produce white pepper.en
dc.description.abstractPotensi subsektor perkebunan yang besar merupakan salah satu sumber pertumbuhan khususnya bagi sektor pertanian serta bagi perekonomian nasional pada umumnya. Salah satu komoditi yang menjadi andalah ekspor nasional adalah lada putih. Indonesia dikenal sebagai produsen dan sekaligus eksportir lada putih di dunia. Pada tahun 2000 ekspor lada putih Indonesia mampu memasok 90 persen dari kebutuhan dunia, selanjutnya menurun pada tahun 2009 dan tahun 2010 berturut - turut sebesar 26.8 persen dan 28 persen. Namun, saat ini, kondisi lada putih Indonesia mengalami permasalahan, dilihat dari luas areal tanaman lada putih yang semakin menurun diikuti juga oleh penurunan produktivitas. Hal ini menjadi ancaman serius bagi keberlangsungan ekspor lada putih Indonesia, ditambah lagi dengan adanya persaingan negara produsen lada putih seperti Vietnam, yang pertumbuhan produksinya meningkat setiap tahunnya. Provinsi Bangka Beliung merupakan sentra produksi lada putih terbesar di Indonesia setelah provinsi Lampung. Namun kondisi terakhir usahatani lada putih mengalami trend penurunan produksi dan luas areal tanaman, hal ini disebabkan oleh adanya permasalahan yang dihadapi oleh petani yaitu : (1) produktivitas, mutu tanaman dan tingkat harga lada yang relatif rendah, sementara harga sarana produksi relatif mahal, (2) tingginya kehilangan hasil akibat serangan hama dan penyakit dan rendahnya usaha peningkatan diversifikasi produk, (3) rendahnya sumberdaya dan permodalan petani, dan (4) adanya persaingan dengan pertambangan timah rakyat dan peluang usaha komoditas lainnya seperti kelapa sawit. Pemerintah Provinsi Bangka Belitung dan Kementerian Pertanian telah menyikapi kondisi lada ini. Bentuk perhatian tersebut dituangkan melalui pencanangan program revitalisasi lada putih (Muntok White Pepper) di Provinsi Bangka Belitung. Langkah tersebut antara lain adalah peningkatan produktivitas, mutu hasil, efisiensi biaya produksi dan pemasaran, serta manajemen stok melalui pengembangan inovasi teknologi dan kelembagaanid
dc.subjectWhite Pepperen
dc.subjectProfiten
dc.subjectComparative Advantagesen
dc.subjectCompetitive Advantagesen
dc.subjectPolicy Analysis Matrixen
dc.titleThe Impact of Government Policies on Profitability and Competitiveness of White Pepper (Muntok White Pepper) in the Province of Bangka Belitungen
dc.titleDampak Kebijakan Pemerintah terhadap Keuntungan dan Daya Saing Lada Putih di Provinsi Bangka Belitungid
Appears in Collections:MT - Economic and Management

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2011ysp.pdf
  Restricted Access
Full Text1.82 MBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdf
  Restricted Access
Abstrak425.11 kBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
Bab I1.78 MBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
Bab II2.06 MBAdobe PDFView/Open
BAB III Kerangka Pemiikiran.pdf
  Restricted Access
Bab III2.35 MBAdobe PDFView/Open
BAB IV Metode Penelitian.pdf
  Restricted Access
Bab IV1.75 MBAdobe PDFView/Open
BAB V Tinjauan Umum Lada Putih Di Indonesia.pdf
  Restricted Access
Bab V2.12 MBAdobe PDFView/Open
BAB VI Kebijakan Pemerintah Dalam Pengembangan Lada Putih.pdf
  Restricted Access
Bab VI1.21 MBAdobe PDFView/Open
BAB VII Dampak Kebijakan Pemerintah Terhadap Keuntungan Dan Daya Saing Lada Putih.pdf
  Restricted Access
Bab VII3.36 MBAdobe PDFView/Open
BAB VIII Kesimpulan dan Saran.pdf
  Restricted Access
Bab VIII158.23 kBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover301.01 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka530.67 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran997.44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.