Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/52505
Title: Grafting degree Measurement of acrylamide onto polysaccharide using Infrared Spectrometry
Pengukuran Derajat Grafting Akrilamida pada Matriks Polisakarida dengan Spektrometri Inframerah.
Authors: Mas’ud, Zainal Alim
Nur, H. M. Anwar
Farid, Muhamad
Keywords: cassava starch-g-poly(acryl amide)
PLS
FTIR
Issue Date: 2011
Abstract: Utilization of carbohydrate-based agricultural wastes has been carried out with the manufacture of derivatives by grafting and crosslinking with acrylamide. The success of the process is monitored by setting the levels of nitrogen in the product. This research work is trying to look for possible use of spectrometry Fourier Transform Infrared technique to determine level of nitrogen in the products. Preparation of powder with a reflectance technique gives satisfactory results for grafting product, also for saponified products very satisfactory. ANOVA test of the PLS for each processing the data on IR spectral of the grafted-crosslinked product and its saponified showed a smaller probability value of 0.05, it is indicate the model developed by the independent variable (wave number) is significant effect on nitrogen content at 95% confidence level. Results of Partial Least Square (PLS) model for each treatment to give the coefficient of determination (R2) ranged from 0.961-0.998, it is the model with the wave number of independent variables can predict nitrogen content as well. Results of PLS analysis also provide information that the processing of IR spectrum data does not affect the difference between the predictions and the values of the nitrogen content.
Indonesia sebagai negara agraris yang merupakan negara penghasil singkong. Salah satu produk turunan singkong adalah tepung tapioka. Proses produksi tapioka dari singkong akan menghasilkan produk samping yang disebut onggok. Salah satu kandungan utama dalam onggok adalah karbohidrat, dalam bentuk selulosa dan pati. Sebagai pakan ternak pun, onggok tidak bisa langsung digunakan, melainkan harus difermentasi terlebih dahulu. Untuk meningkatkan nilai tambah dari onggok, maka harus dilakukan proses modifikasi kandungan utamanya sehingga diperoleh turunan yang mempunyai nilai jual tinggi. Modifikasi tepung singkong (tepung tapioka) dapat dilakukan melalui reaksi pencangkokan dan penautanulang akrilamida membentuk super adsorben yang ramah lingkungan. Keberhasilan proses pencangkokan dan penautan ulang bisa dipantau dengan menentukan kandungan nitrogen dalam produk reaksi. Kandungan nitrogen ditentukan menggunakan metode klasik yaitu Kjeldahl. Untuk menghasilkan data dengan metode Kjeldahl membutuhkan bahan kimia, energi, waktu (sekitar 4 jam) dan kehatian-hatian yang tinggi.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/52505
Appears in Collections:MT - Mathematics and Natural Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2011mfa.pdf
  Restricted Access
Full Text4.84 MBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdf
  Restricted Access
Abstrak278.28 kBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
Bab I288.34 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
Bab II2.26 MBAdobe PDFView/Open
BAB III Metode.pdf
  Restricted Access
Bab III319.7 kBAdobe PDFView/Open
BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf
  Restricted Access
Bab IV2.74 MBAdobe PDFView/Open
BAB V Simpulan.pdf
  Restricted Access
Bab V284.01 kBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover302.08 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka296.34 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran299.95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.