Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/52100
Title: Bioadsorption of Hg(II) by Crosslinked Starch Phosphate
Bioadsorpsi Hg(II) oleh Pati Taut Silang Fosfat
Authors: Irawadi, Tun Tedja
Sugiarti, Sri
Romengga, Jorion
Keywords: bioadsorption
crosslinked
Hg(II)
phosphate
sago
Issue Date: 2011
Abstract: Crosslinked sago starch phosphate (SgP) has been successfully synthesized from native sago starch (Sg) and mixed of Na2HPO4-NaH2PO4 in an acidic condition. It was used as a bioadsorbent to remove Hg(II) as an in vitro of a human digestion. Both of the Fourier transform infrared (FTIR) spectra showed the differences. Based on the dynamic study, the bioadsorption followed pseudo-second order kinetic and Freundlisch equation as chemisorption. As the results, 20,84% of Hg(II) was removed at pH of 6,80 and reached the isothermal equilibrium of the bioadsorption at pH of 5,80-8,60 for 29,95% and 31,39%, respectively.
Pati sagu (Sg) berpotensi sebagai bahan baku bioadsorben merkuri (Hg(II)) melalui modifikasi menjadi pati sagu taut silang fosfat (SgP). Modifikasi tersebut dilakukan untuk meningkatkan resistensi SgP terhadap gangguan fisik, kimia, dan biologis. Hal ini diharapkan SgP mampu berperan sebagai bioadsorben Hg(II) dalam sistem pencernaan manusia secara in vitro. Hal ini disebabkan SgP memiliki gugus taut silang fosfat yang diduga mampu mengelat Hg(II) secara kimia. Hal ini diharapkan SgP mampu berperan dalam mengelat ion Hg(II) secara kimiawi dan dapat menghilangkannya dari sistem pencernaan manusia. Adapun penelitian ini bertujuan untuk (1) mengetahui karakteristik adsorpsi Hg(II) oleh SgP dalam larutan berair (2) menentukan persentase adsorpsi Hg(II) oleh SgP sebagai bioadsorben dalam sistem pencernaan manusia secara in vitro.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/52100
Appears in Collections:MT - Mathematics and Natural Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2011jro.pdf
  Restricted Access
Full Text954.52 kBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdf
  Restricted Access
Abstrak283.27 kBAdobe PDFView/Open
BAB I Pendahuluan.pdf
  Restricted Access
Bab I342.81 kBAdobe PDFView/Open
BAB II Tinjauan Pustaka.pdf
  Restricted Access
Bab II355.69 kBAdobe PDFView/Open
BAB III Bahan dan Metode.pdf
  Restricted Access
Bab III391.71 kBAdobe PDFView/Open
BAB IV Hasil dan Pembahasan.pdf
  Restricted Access
Bab IV506.79 kBAdobe PDFView/Open
BAB V Kesimpulan dan Saran.pdf
  Restricted Access
Bab V280.87 kBAdobe PDFView/Open
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover285.91 kBAdobe PDFView/Open
Daftar Pustaka.pdf
  Restricted Access
Daftar Pustaka347.31 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran713.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.