Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/171164
Title: Desain Kemasan Kombucha Cascara Kelompok Tani Hutan (KTH) Cibulao
Other Titles: Kelompok Tani Hutan (KTH) Cibulao Cascara Kombucha Packaging Design
Authors: Ismayana, Andes
Anggraeni, Elisa
Raharjo, Gymnastiar
Issue Date: 2025
Publisher: IPB University
Abstract: Departemen Teknologi Industri Pertanian melakukan kerja sama dengan KTH Cibulao untuk Proyek Desain Utama Agroindustri dengan membuat minuman kombucha cascara. Produk kombucha cascara pada proyek sebelumnya menggunakan kemasan berbahan kaca, dan desain label yang belum mencamtunkan beberapa informasi detail mengenai produk kombucha casara. Penelitian ini bertujuan membuat desain kemasan alternatif kombucha cascara yang dapat menjaga kualitas mutu produk, dan mengetahui persepsi konsumen terhadap kemasan kombucha cascara. Metode yang digunakan meliputi tahap ekplorasi, verifikasi masalah, ideasi, pengembangan prototipe, dan validasi solusi. Data persepsi konsumen didapatkan dengan melakukan uji perbandingan kemasan kepada 34 responden menggunakan kuesioner dengan tiga variabel, yaitu fungsi kemasan, keamanan kemasan, dan desain label. Berdasarkan data yang diperoleh dapat disimpulkan bahwa desain kemasan botol kaca cenderung lebih disukai oleh konsumen, karena dinilai lebih melindungi produk dari kontaminan, kemudahan mengenal produk, penanganan limbah, ukuran kemasan, bentuk kemasan, dan desain tutup botol. Pada label kemasan, responden cenderung memilih label baru dengan penambahan beberapa detail informasi, yaitu tempat produksi yang jelas, petunjuk cara konsumsi, minimal jumlah konsumsi, ukuran font yang lebih besar, dan daftar komposisi yang jelas. Dengan ini bahwa kombinasi keunggulan jenis kemasan dan label yaitu mempertahankan citra premium dan ramah lingkungan dari kemasan kaca dengan kelengkapan informasi label baru dapat menghasilkan desain kemasan kombucha cascara yang optimal, baik dari sisi persepsi konsumen maupun dari segi efisiensi dan pemasaran.
The Department of Agricultural Industry Technology collaborated with KTH Cibulao on a Major Agroindustry Design Project to create cascara kombucha drinks. The cascara kombucha products in the previous project used glass packaging and label designs that did not include detailed information about cascara kombucha products. This study aims to create an alternative packaging design for cascara kombucha that can maintain product quality and determine consumer perceptions of cascara kombucha packaging. The methods used include exploration, problem verification, ideation, prototype development, and solution validation. Consumer perception data was obtained by conducting a packaging comparison test on 34 respondents using a questionnaire with three variables, namely packaging function, packaging safety, and label design. Based on the data obtained, it can be concluded that glass bottle packaging design tends to be preferred by consumers because it is considered to better protect the product from contaminants, facilitate product recognition, waste management, packaging size, packaging shape, and bottle cap design. On packaging labels, respondents tended to choose new labels with additional details, namely clear production locations, instructions for consumption, minimum consumption amounts, larger font sizes, and clear lists of ingredients. This combination of packaging and labeling advantages, namely maintaining the premium and environmentally friendly image of glass packaging with complete new label information, can produce an optimal cascara kombucha packaging design, both in terms of consumer perception and in terms of efficiency and marketing.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/171164
Appears in Collections:UT - Agroindustrial Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_F34190133_4d00d939ad72445cb725a1283423ceef.pdfCover456.31 kBAdobe PDFView/Open
fulltext_F34190133_dffdff85573a48d5bd9ce33795918057.pdf
  Restricted Access
Fulltext1.48 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_F34190133_524ffe33e67c49258f7259490f72dead.pdf
  Restricted Access
Lampiran476.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.