Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/169595
Title: Pendederan Benih Ikan Nila Oreochromis sp. dengan Kombinasi Tepung Daun Kelor Moringa oleifera dan Probiotik
Other Titles: Nursery of Tilapia Oreochromis sp. with a combination of Moringa Leaf Flour and Probiotics
Authors: Wiyoto
Iskandar, Andri
Fauzan, Muhammad
Issue Date: 2025
Publisher: IPB University
Abstract: Ikan nila Oreochromis sp. merupakan salah satu komoditas ikan air tawar dengan daya tahan tubuh yang kuat yang prospek usaha menjanjikan. Adanya pertumbuhan yang tidak seragam dan tingkat kelangsungan hidup yang rendah menjadi salah satu permasalahan yang terjadi pada kegiatan budidaya. Salah satu upaya yang dapat dilakukan untuk meningkatkan pertumbuhan benih ikan nila dengan suplementasi pakan menggunakan bahan aditif. Magang khusus ini bertujuan untuk mengikuti kegiatan pendederan benih ikan nila serta memberikan inovasi berupa suplementasi tepung daun kelor dan probiotik EM4 pada pakan untuk meningkatkan pertumbuhan benih ikan nila di KK Farm, Bogor. Benih ikan nila dilakukan pemeliharaan dengan suplementasi kombinasi tepung daun kelor dengan dosis 6%/kg pakan dan probiotik EM4 dengan dosis 6 mL/kg pakan. Suplementasi tersebut menghasilkan nilai laju pertumbuhan bobot spesifik sebesar 3,29%, pertumbuhan bobot mutlak sebesar 1962 g, pertumbuhan panjang mutlak sebesar 6,4 cm, nilai rasio konversi pakan sebesar 1,13, dan sintasan 90%. Hasil tersebut menunjukkan bahwa penggunaan kombinasi tepung daun kelor dan probiotik menghasilkan efek yang sinergis sehingga memberikan dampak positif terhadap pertumbuhan ikan nila.
Tilapia Oreochromis sp. is a freshwater fish commodity with strong immunity and promising business potential. However, uneven growth and low survival rates remain common challenges in cultivation. One strategy to improve tilapia seed growth is feed supplementation with additives. This special internship aims to participate in tilapia seed nursery activities and provide innovations in the form of supplementation of moringa leaf flour and EM4 probiotics in feed to increase the growth of tilapia seeds at KK Farm, Bogor. Tilapia seeds were reared using a combination of moringa leaf flour at a dosage of 6%/kg of feed and EM4 probiotics with a dose 6 mL/kg of feed. The supplementation resulted in a specific weight growth rate of 3.29%, an absolute weight growth of 1962 g, an absolute length growth of 6.4 cm, a feed conversion ratio of 1.13, and a survival rate of 90%. These results indicate that the use of a combination of moringa leaf flour and probiotics produces a synergistic effect that has a positive impact on the growth of tilapia.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/169595
Appears in Collections:UT - Technology and Management of Applied Aquaculture Hatchery

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_J1308211002_ec2c0cb37910494e9406ba19fe0a76cd.pdfCover2.24 MBAdobe PDFView/Open
fulltext_J1308211002_999928d1b3604b3c9787598108aaf3f4.pdf
  Restricted Access
Fulltext6.97 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_J1308211002_b54e9a602bb14dd4be5bfb4bdb212b6e.pdf
  Restricted Access
Lampiran1.26 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.