Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/169472
Title: Studi Pengendalian Ketidaksesuaian Bahan Baku (Raw Material) di PT XYZ Indonesia
Other Titles: Study on Raw Material Non-conformity Control at PT XYZ Indonesia
Authors: Widodo, Slamet
ZIDDANI, AHMAD DAFFA NAUFAL
Issue Date: 2025
Publisher: IPB University
Abstract: Industri pangan di Indonesia terus berkembang seiring dengan meningkatnya populasi dan kebutuhan pangan, sehingga menuntut sistem pengendalian berfokus pada penjaminan bahwa produk sesuai dengan spesifikasi yang telah ditetapkan dan pengawasan mutu yang mencakup kontrol kualitas bahan baku dan proses produksi untuk meminimalkan risiko kerusakan. Penelitian ini bertujuan untuk mengidentifikasi jenis ketidaksesuaian dari bahan baku dari pemasok ke PT XYZ Indonesia serta menganalisis akar penyebab ketidaksesuaian dengan Root Cause Analysis (RCA) dan evaluasi sistem Corrective Action/Preventive Action (CAPA) untuk pengendalian kualitas yang berlaku pada bahan baku dari pemasok. Hasil penelitian menunjukkan bahwa gula sebagai bahan baku dari pemasok PT XYZ Indonesia menjadi kategori bahan baku yang paling tinggi dengan jenis ketidaksesuaian pada bahan baku gula dari pemasok di PT XYZ Indonesia meliputi deviasi Black Particle, Caking, Out of specification (OOS), Caramel aroma, Foreign Material, Wet, dan Pest. PT XYZ Indonesia juga dilakukan tindakan Corrective Action/Preventive Action dengan mengidentifikasi ketidaksesuaian secara sistematis, analisis akar penyebab permasalahan yang mendalam, perumusan, dan pelaksanaan tindakan korektif serta preventif yang efektif dan terukur.
The food industry in Indonesia continues to grow in line with the increasing population and food demand, requiring a control system that focuses on ensuring that products comply with established specifications and quality control that includes raw material quality control and production processes to minimize the risk of damage. This study aims to identify the types of non-conformities in raw materials from suppliers to PT XYZ Indonesia and analyze the root causes of non-conformities using RCA and evaluate the CAPA system for quality control applicable to raw materials from suppliers. The results of the study indicate that sugar as a raw material from PT XYZ Indonesia suppliers is the highest category of raw material with types of non-conformities in sugar raw materials from suppliers at PT XYZ Indonesia including Black Particle deviation, Caking, Out of specification (OOS), Caramel aroma, Foreign Material, Wet, and Pest. PT XYZ Indonesia also implemented Corrective Action/Preventive Action by systematically identifying non-conformities, conducting in-depth root cause analysis, formulating, and implementing effective and measurable corrective and preventive actions.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/169472
Appears in Collections:UT - Supervisor of Food Quality Assurance

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_J0305211133_fc9e46567d8f4da8b7f0db01d948dcce.pdfCover2.38 MBAdobe PDFView/Open
fulltext_J0305211133_42d8e5b9082b4ff29df914b148a75f96.pdf
  Restricted Access
Fulltext3.28 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_J0305211133_1a5452b39ca9429d94672754a8385eae.pdf
  Restricted Access
Lampiran2.76 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.