Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/166930| Title: | Pengaruh Pemanasan Berulang Media PCA Terhadap Pertumbuhan Mikroba Pada Uji Angka Lempeng Total |
| Other Titles: | Effect of Repeated Heating of PCA Media on Microbial Growth in Total Plate Count Test |
| Authors: | Hastati, Dwi Yuni Hesti, Mutiara Vania |
| Issue Date: | 2025 |
| Publisher: | IPB University |
| Abstract: | Ketidakpastian jumlah penggunaan media PCA yang akan digunakan dalam satu hari pengujian menyebabkan media PCA mengalami pemanasan berulang untuk efisiensi penggunaan media. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh pemanasan berulang terhadap pertumbuhan mikroba pada pengujian ALT serta pengaruhnya terhadap pH dan warna media PCA. Media PCA steril pada 3 botol berukuran 100 ml dilakukan pemanasan ulang sebanyak 1, 3, dan 5 kali. Kemudian diukur pH media setelah pemanasan, diamati warnanya dan dilakukan uji ALT. Hasil penelitian menunjukkan pemanasan ulang berpengaruh terhadap pertumbuhan mikroba, pH, dan warna media PCA. Pemanasan ulang 1, 3, dan 5 kali menunjukkan adanya perbedaan yang signifikan terhadap pertumbuhan mikroba pada a = 5%. Pemanasan ulang 3 kali tidak menunjukkan adanya perbedaan pH yang signifikan dengan pemanasan ulang 1 dan 5 kali. Warna pada media memperlihatkan perubahan dari kuning jernih menjadi kuning kecoklatan sampai coklat keruh yang disebabkan karena adanya reaksi maillard yang terjadi akibat adanya proses pemanasan pada media. Hasil penelitian ini dapat dijadikan sebagai acuan bagi laboratorium uji dalam menentukan batas jumlah pemanasan ulang media PCA. The uncertainty of the amount of PCA media that will be used in one day of testing causes PCA media to undergo repeated heating for efficient use of media. This study aims to determine the effect of repeated heating on microbial growth in TPC testing and its effect on the pH and color of PCA media. Sterile PCA media in three 100 ml bottles was subjected to reheating 1, 3, and 5 times. Then measured the pH of the media after heating, observed the color and performed the TPC test. The results showed that reheating affects microbial growth, pH, and color of PCA media. Reheating 1, 3 and 5 times showed a significant difference in microbial growth at a = 5%. Reheating 3 time did not show a significant difference in pH with 1 and 5 times reheating. The color of the media showed a change from clear yellow to brownish yellow to cloudy brown due to the maillard reaction that occurred due to the heating process in the media. The results of this study can be used as a reference for test laboratories in determining the limit of the amount of PCA media reheating. |
| URI: | http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/166930 |
| Appears in Collections: | UT - Supervisor of Food Quality Assurance |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| cover_J0305211024_25eb0fd0ae9146968a0d4ea089dd758f.pdf | Cover | 2.85 MB | Adobe PDF | View/Open |
| fulltext_J0305211024_78e3abf54098481bbb6bd89669ca6352.pdf Restricted Access | Fulltext | 3.22 MB | Adobe PDF | View/Open |
| lampiran_J0305211024_ae3c43c3383c4d26aa3d54284f7cde5d.pdf Restricted Access | Lampiran | 2.17 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.