Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/163491| Title: | Penyusunan Menu bagi Usia Dewasa Awal dengan Optimalisasi Kecukupan Zat Gizi, Kebiasaan Makan, dan Anggaran |
| Other Titles: | Menu Planning for Early Adulthood with Optimization of Nutrition Adequacy, Food Habits, and Budget |
| Authors: | Sukandar, Dadang Alfahrizi, Tristan |
| Issue Date: | 2025 |
| Publisher: | IPB University |
| Abstract: | Pangan merupakan kebutuhan dasar utama bagi setiap manusia. Dewasa awal adalah mereka yang berusia 19-24 tahun, dimana seseorang sedang mengalami peralihan dari masa remaja untuk memasuki masa tua. Mahasiswa memasuki permulaan dari periode usia dewasa awal. Pemenuhan zat gizi yang diperlukan oleh tubuh penting untuk menghasilkan Sumber Daya Manusia (SDM) yang berkualitas, sehat, dan produktif. Tujuan penelitian ini adalah mengevaluasi kuantitas konsumsi pangan dan merekomendasikan konsumsi pangan yang sebaiknya dikonsumsi individu sesuai jenis kelamin, umur, kebiasaan pangan, dan anggaran. Pada penelitian ini menu diformulasikan menggunakan Goal Programming yang merupakan sebuah teknik optimasi dalam riset operasional yang memungkinkan penyelesaian masalah dengan beberapa tujuan atau sasaran yang mungkin saling bertentangan. Dengan menggunakan teknik Goal Programming, dibuat susunan menu selama satu minggu, masing-masing untuk responden golongan laki-laki dan perempuan. Menu yang dibuat pada penelitian ini memenuhi Tingkat Kecukupan Gizi (TKG) makro sebesar 80-110% Angka Kecukupan Gizi (AKG) dan zat gizi mikro >77% AKG. Menu ini juga memenuhi jumlah minimal konsumsi sayuran dan buah-buahan yang dianjurkan kemenkes yang berturut-turut sebesar 250 gram dan 150 gram perhari. Uji Daya Terima menu yang dilakukan terhadap contoh populasi dan contoh non-populasi mendapatkan hasil yang cukup memuaskan yaitu 70% menerima dari total 20 orang. Food is the primary basic need for every human being. Early adulthood refers to those aged 19-24, during which a person is transitioning from adolescence to adulthood. Students enter the beginning of the early adulthood period. Meeting the nutritional needs of the body is important to produce high-quality, healthy, and productive Human Resources (HR). The objective of this research is to evaluate the quantity of food consumption and recommend the food consumption that individuals should ideally consume according to gender, age, dietary habits, and budget. In this study, the menu is formulated using Goal Programming, which is an optimization technique in operations research that allows for solving problems with multiple objectives or goals that may conflict with each other. Using the Goal Programming technique, a weekly menu was created, each for male and female subjects. The menu created in this study meets the macro Nutritional Adequacy Level (TKG) of 80-110% of the Nutritional Adequacy Rate (AKG) and micro nutrients >77% of the AKG. This menu also meets the minimum recommended consumption of vegetables and fruits by the Ministry of Health, which are 250 grams and 150 grams per day, respectively. The acceptability test of the menu conducted on both the population sample and the non-population sample yielded quite satisfactory results, with 70% acceptance from a total of 20 people. |
| URI: | http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/163491 |
| Appears in Collections: | UT - Nutrition Science |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| cover_I1401201100_18cd6f7bf9cf408592828b22d8061d3f.pdf | Cover | 612.72 kB | Adobe PDF | View/Open |
| fulltext_I1401201100_653173c563734781990e054a7203eff8.pdf Restricted Access | Fulltext | 2.19 MB | Adobe PDF | View/Open |
| lampiran_I1401201100_60c791ddc38447ddacf01b715a399eda.pdf Restricted Access | Lampiran | 2.43 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.