Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/161276
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSuprayudi, Muhammad Agus-
dc.contributor.advisorFauzi, Ichsan Achmad-
dc.contributor.authorDhiya, Almira Kartika-
dc.date.accessioned2025-02-09T23:30:19Z-
dc.date.available2025-02-09T23:30:19Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/161276-
dc.description.abstractPakan ikan menjadi komponen penting dalam akuakultur dan pakan yang diproduksi harus mengandung nutrien yang sesuai dengan kebutuhan ikan budidaya. Kandungan nutrien bahan baku bervariasi didapatkan dari berbagai supplier yang berbeda maupun pada supplier yang sama. Variasi kualitas bahan baku ini akan berdampak pada kualitas pakan. Penelitian ini bertujuan untuk mengevaluasi kualitas bahan baku hewani dan nabati menggunakan koefisien variasi (CV) setiap nutriennya untuk menjaga kualitas pakan ikan di industri pakan. Penelitian ini menggunakan 182 sampel yang terdiri dari bahan baku hewani dan nabati dari kedatangan yang berbeda disetiap suppliernya. Adapun sampling bahan baku dilakukan sebanyak dua kali yakni sampling 1 dan 2. Bahan baku hasil tersebut selanjutnya akan dianalisis kimia dan fisik. Hasil dari analisis kimia untuk mengetahui kandungan nutrien dari sampling 2 tersebut dihitung nilai koefisien variasi. Nilai koefisien variasi ini diperlukan untuk kebutuhan formulasi pembuatan pakan ikan. Nilai koefisien variasi yang tertinggi didapat pada bahan baku poultry meat meal (PMM) pada analisis kadar abu yaitu sebesar 48%. Sedangkan, untuk nilai CV terendah yaitu 0.3% pada analisis pepsin digest bahan baku fish meal protein dari bahan baku soybean meal. Dari penelitian ini dapat disimpulkan bahwa bahan baku yang digunakan dalam penelitian ini menghasilkan nilai koefisien variasi sangat tinggi.-
dc.description.abstractFish feed is an important component in aquaculture and the feed produced must contain nutrients that meet the needs of farmed fish. The nutrient content of raw materials varies from different suppliers or from the same supplier. Variations in the quality of raw materials will affect the quality of feed. This study aims to evaluate the quality of animal and vegetable raw materials using the coefficient of variation (CV) of each nutrient to maintain the quality of fish feed in the feed industry. This study used 182 samples consisting of animal and vegetable raw materials from different arrivals at each supplier. The sampling of raw materials was carried out twice, namely sampling 1 and 2. The raw materials will then be analyzed chemically and physically. The results of the chemical analysis to determine the nutrient content of sampling 2 are calculated by the coefficient of variation value. This coefficient of variation value is needed for the formulation needs of making fish feed. The highest coefficient of variation value was obtained in poultry meat meal (PMM) raw materials in the ash content analysis, which was 48%. Meanwhile, the lowest CV value was 0.3% in the pepsin digest analysis of fish meal protein raw materials from soybean meal raw materials. From this study it can be concluded that the raw materials used in this study produce very high coefficient of variation values.-
dc.description.sponsorshipnull-
dc.language.isoid-
dc.publisherIPB Universityid
dc.titleAnalisis Mutu Bahan Baku Hewani dan Nabati dalam Rangka Menjaga Konsistensi Kualitas Pakan Ikanid
dc.title.alternativeANALYSIS OF THE QUALITY OF ANIMAL AND VEGETABLE FEED MATERIALS IN ORDER TO MAINTAIN THE CONSISTENCY OF THE QUALITY OF FISH FEED-
dc.typeSkripsi-
dc.subject.keywordbahan bakuid
dc.subject.keywordKandungan nutrienid
dc.subject.keywordPakan ikanid
dc.subject.keywordkoefisien variasiid
dc.subject.keywordkualitas bahan bakuid
Appears in Collections:UT - Aquaculture

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_C1401201101_3ae40ce9a2c44c39b5e219a01c593fbd.pdfCover498.48 kBAdobe PDFView/Open
fulltext_C1401201101_f443fc16cbaf4322903d31524cdf3d8d.pdf
  Restricted Access
Fulltext625.51 kBAdobe PDFView/Open
lampiran_C1401201101_3d3bdb50d28141c7867b04af0f26dd99.pdf
  Restricted Access
Lampiran439.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.