Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/159458
Title: Hubungan Kecukupan Gizi, Komposisi Tubuh, dan Kualitas Diet dengan Tingkat Kebugaran Atlet Karate Remaja.
Other Titles: The Correlation between Nutritional Adequacy, Body Composition, and Diet Quality with the Fitness Level of Adolescent Karate Athletes
Authors: Rachman, Purnawati Hustina
Sinaga, Tiurma
Prissamto, Farrel Rizki Fadhilah
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Karate adalah olahraga bela diri yang menggunakan teknik fisik untuk menyerang juga bertahan. Karate merupakan olahraga prestasi karena telah dilombakan atau ditandingkan di berbagai kejuaraan baik skala nasional maupun internasional. Karate memiliki karakteristik gerak dan teknik tersendiri yang membedakannya dengan olahraga bela diri lainnya. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis hubungan kecukupan gizi, komposisi tubuh, dan kualitas diet dengan tingkat kebugaran atlet karate remaja. Penelitian ini menggunakan desain crosssectional dengan total sampling pada 21 subjek yang merupakan atlet karate remaja. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa terdapat hubungan positif signifikan antara kecukupan energi, protein, dan karbohidrat dengan VO2 max (p<0,05). Hanya kecukupan lemak yang tidak memiliki hubungan signifikan dengan VO2 max. Sementara itu, hasil uji hubungan kecukupan zat gizi makro tersebut tidak berhubungan signifikan dengan skor fatigue index. Adapun, hasil uji variabel komposisi tubuh dan kualitas diet dengan nilai VO2 max dan fatigue index tidak menemukan hasil hubungan yang signifikan
Karate is a martial sport that uses physical techniques to attack and defend. Karate has its characteristics of movements and techniques that differentiate it from other martial arts sports. This study aims to analyze the relation between nutritional adequacy, body composition and diet quality with the fitness level of adolescent karate athletes. This study used a cross-sectional design with a total sampling of 21 subjects. The results of this study show that there is a significant positive relation between adequacy of energy, protein and carbohydrates and VO2 max (p<0.05). Only fat adequacy that did not have a significant relationship with VO2 max. Meanwhile, the results of the test for the relation between macronutrient adequacy were not significantly related to the fatigue index score. Meanwhile, the results of testing the variables of body composition and diet quality with VO2 max and fatigue index values did not find a significant relationship
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/159458
Appears in Collections:UT - Nutrition Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_I1401201093_fbb8e00e88f9469191c98381d341320a.pdfCover675.45 kBAdobe PDFView/Open
fulltext_I1401201093_847b7070a8d640399c4e5c0377715777.pdf
  Restricted Access
Fulltext2.67 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_I1401201093_5eb1ce5173bd479b815084b37e8daddc.pdf
  Restricted Access
Lampiran291.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.