Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/158232
Title: Penggandaan Skala dan Optimasi Proses Produksi Sukrosa Ester Sawit Skala 20 Kg
Other Titles: Scale Up and Process Optimization of 20 Kg Palm Sucrose Ester Production
Authors: Hambali, Erliza
Purnawati, Rini
Naqiyyah, Siti Izdihar Aufa
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Sukrosa ester adalah surfaktan oleokimia berbahan dasar asam lemak dari kelapa sawit. Sukrosa ester termasuk surfaktan nonionik dan memiliki afinitas tinggi terhadap air. Penelitian ini bertujuan untuk menggandakan skala produksi sukrosa ester sawit dari skala laboratorium ke skala 20 kg. Proses ini memastikan bahwa proses yang berhasil di laboratorium dapat direproduksi dalam skala yang lebih besar. Penggandaan skala sukrosa ester dilakukan optimasi pengadukan menggunakan reaktor batch stirred tank berbahan stainless steel 304 dengan dua jenis pengaduk turbin dan anchor. Sukrosa ester yang dihasilkan memiliki nilai HLB 15-17. Rendemen sukrosa ester tertinggi adalah 83%, dengan nilai tegangan permukaan/antarmuka 22,62 dyne/cm dan 12,4 dyne/cm. Sukrosa ester yang dihasilkan memiliki stabilitas busa yang baik dan emulsi yang bertahan hingga waktu pengamatan tiga minggu. Pengaduk turbine menghasilkan kualitas homogenitas dalam pencampuran yang lebih baik daripada pengaduk anchor sehingga sukrosa ester yang dibuat menggunakan jenis pengaduk turbin menunjukkan performa yang lebih baik.
Sucrose ester is an oleochemical surfactant derived from fatty acids of palm oil. Sucrose ester is a nonionic surfactant with a high affinity for water. This research aims to scale up the production of palm sucrose ester from laboratory scale to 20 kg. This process ensures that the successful laboratory procedure can be reproduced on a larger scale. The scale-up of sucrose ester involved optimization of mixing using a batch stirred tank reactor made of stainless steel 304, equipped with two types of impellers: turbine and anchor. The sucrose ester produced had an HLB value of 15-17. The highest yield of sucrose ester was 83%, with a surface/interfacial tension of 22.62 dyne/cm and 12.4 dyne/cm. The sucrose ester exhibited good foam stability and emulsion stability lasting up to three weeks of observation. The turbine impeller provided better mixing homogeneity compared to the anchor impeller, resulting in better performance of the sucrose ester produced using the turbine impeller.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/158232
Appears in Collections:UT - Agroindustrial Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_F3401201084_d5d16ea1bc6f4ea1a8f99370c641c8de.pdfCover775.13 kBAdobe PDFView/Open
fulltext_F3401201084_7d4d5cc5fa2e4549992c8887f18065c1.pdf
  Restricted Access
Fulltext660.29 kBAdobe PDFView/Open
lampiran_F3401201084_f6dbb4d5dfbe4a3da21a4430eaa4e560.pdf
  Restricted Access
Lampiran292.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.