Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/157129
Title: Studi Komparasi Ampas Tahu dan Onggok Basah terhadap Peningkatan Penerimaan Usaha Domba di Saudagar Farm, Kab. Cianjur
Other Titles: Comparative Study of Tofu Dregs and Wet Onggok to Increase the Revenue of Sheep Business at Saudagar Farm, Cianjur Regency
Authors: Oktariza, Wawan
Syiddiqi, M. Royhan As
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Saudagar Farm merupakan perusahaan peternakan yang bergerak pada usaha penggemukan domba di Kabupaten Cianjur. Saudagar Farm sebelumnya menggunakan ampas tahu sebagai bahan pakan utama selain pakan hijauan dan konsentrat. Kenaikan biaya dan keterbatasan ketersediaan ampas tahu menjadikan Saudagar Farm beralih menggunakan onggok basah. Proyek akhir ini bertujuan untuk membandingkan pakan ampas tahu dan onggok basah terhadap pertambahan bobot badan harian (PBBH), konversi pakan, pendapatan usaha ternak, dan efisiensi biaya pada usaha penggemukan domba di Saudagar Farm. Data primer berupa rata rata PBBH dan konversi pakan dianalisis menggunakan uji t independent. Data primer berupa data pendapatan, biaya, dan penerimaan dianalisis dengan analisis pendapatan usaha ternak dan R/C ratio. Hasil proyek akhir menunjukkan bahwa terdapat perbedaan signifikan (P<0,05) antara penggunaan ampas tahu dan onggok basah terhadap PBBH dan konversi pakan domba. Domba yang diberi pakan ampas tahu menunjukkan PBBH dan konversi pakan yang lebih baik dibandingkan dengan yang diberi pakan onggok basah. Pendapatan usaha dan efisiensi biaya memiliki nilai yang lebih tinggi pada domba yang diberi pakan ampas tahu.
Saudagar Farm is a livestock company engaged in sheep fattening business in Cianjur Regency. Saudagar Farm previously used tofu waste as the main feed ingredient in addition to forage and concentrate feed. The increase in cost and limited availability of tofu pulp has made Saudagar Farm switch to using wet onggok. This final project aims to compare tofu dregs and wet onggok feed on daily body weight gain (PBBH), feed conversion, livestock business income, and cost efficiency in the sheep fattening business at Saudagar Farm. Primary data in the form of average PBBH and feed conversion were analyzed using independent t test. Primary data in the form of income, cost, and revenue data were analyzed by analyzing livestock business income and R/C ratio. The final project results showed that there was a significant difference (P<0.05) between the use of tofu pulp and wet onggok on PBBH and feed conversion of sheep. Sheep fed with tofu pulp showed better PBBH and feed conversion compared to those fed with wet onggok. Business income and cost efficiency had higher values in sheep fed with tofu.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/157129
Appears in Collections:UT - Agribusiness Management

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_J0310201003_7ca53b6b89f24ade9992879f67199ef1.pdfCover1.48 MBAdobe PDFView/Open
fulltext_J0310201003_0a8282e8f9fb40d9acdd40fd03f64886.pdf
  Restricted Access
Fulltext8.45 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_J0310201003_faee34c838574cf593e1c1a04689c41c.pdf
  Restricted Access
Lampiran4.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.