Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/156934
Title: Aplikasi Plasma Activated Fine Bubble Water (PAFBW) pada Benih Padi (Oryza sativa L.)
Other Titles: 
Authors: Purwanto, Yohanes Aris
Sugiarto, Anto Tri
Ukhti, Annida Rahmadiyah
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Padi merupakan tanaman pangan utama di Indonesia. Salah satu faktor kritis dalam produksi padi yaitu perkecambahan benih. Benih padi memiliki periode after ripening, artinya benih membutuhkan waktu penyimpanan kering hingga dapat berkecambah. Benih yang disimpan lama juga dapat mengalami kemunduran mutu. Penggunaan plasma activated fine bubble water (PAFBW) diharapkan dapat membantu mempercepat perkecambahan dan pertumbuhan benih padi. PAFBW merupakan air yang mengandung bubbles dengan diameter 100-200 nm yang diaktifkan dengan plasma sehingga menghasilkan kandungan Reactive Oxygen Spesies Nitrogen (RONS). Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengaplikasikan PAFBW dengan berbagai tingkat pH dan waktu perendaman terhadap benih padi yang memiliki umur simpan 2 bulan dan 6 bulan. Benih yang digunakan ialah varietas Inpari 32. Perlakuan perendaman yang digunakan yaitu aquades (kontrol), PAW, dan PAFBW pada tingkat pH 6, pH 4, dan pH 3. Perkecambahan dilakukan dengan metode UKDdp (uji kertas digulung didirikan di dalam plastik) kemudian diamati hingga 15 HST. Parameter yang diamati adalah potensi tumbuh maksimum (PTM), daya berkecambah (DB), indeks vigor (IV), intensitas dormansi (ID), ratarata panjang tunas dan rata-rata panjang akar. Rancangan percobaan yang digunakan yaitu rancangan acak lengkap (RAL) faktorial. Hasil penelitian menunjukkan bahwa perendaman menggunakan PAFBW dengan tingkat pH tertentu dapat menghasilkan nilai tertinggi pada PTM, DB, IV, dan terendah pada nilai ID. Perendaman menggunakan PAFBW juga dapat meningkatkan rata-rata panjang tunas dan panjang akar.
Rice is the main food crop in Indonesia. One of the critical factors in rice production is seed germination. Rice seeds have an after ripening period, meaning that the seeds need dry storage time to germinate. Seeds that are stored for a long time can also experience quality deterioration. The use of plasma activated fine bubble water (PAFBW) is expected to help accelerate the germination and growth of rice seeds. PAFBW is water containing bubbles with a diameter of 100-200 nm that is activated with plasma to produce Reactive Oxygen Species Nitrogen (RONS) content. The purpose of this study was to apply PAFBW with various pH levels and soaking times to rice seeds that have a shelf life of 2 months and 6 months. The soaking treatments used were distilled water (control), PAW, and PAFBW at pH 6, pH 4, and pH 3 levels. Germination was conducted using the UKDdp method (rolled paper test established in plastic) then observed until 15 HST. Parameters observed were maximum growth potential (PTM), germination power (DB), vigor index (IV), dormancy intensity (ID), average shoot length and average root length. The experimental design used was a factorial complete randomized design (CRD). The results showed that soaking using PAFBW with a certain pH level can produce the highest value of PTM, DB, IV, and the lowest value of ID. Soaking using PAFBW can also increase the average shoot length and root length.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/156934
Appears in Collections:UT - Agricultural and Biosystem Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_F1401201067_0403cd48608149c1b10df02a91f604ad.pdfCover508.36 kBAdobe PDFView/Open
fulltext_F1401201067_f05f93d6e66b4b23b1f99608f4eed404.pdf
  Restricted Access
Fulltext3.56 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_F1401201067_75cf2e5d96484dfdb56ea1c810d9997c.pdf
  Restricted Access
Lampiran806.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.