Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/155769| Title: | Estimasi Ketidakpastian Analisis Mikrobiologi pada Sampel Daun Teh Hijau di PT ABC President Indonesia |
| Other Titles: | Estimation of Uncertainty in Microbiological Analysis of Green Tea Leaf Samples at PT ABC President Indonesia |
| Authors: | Hapsari, Rianti Dyah Ismayanti, Esa Laelani |
| Issue Date: | 2024 |
| Publisher: | IPB University |
| Abstract: | Minuman teh original hasil produksi PT ABC President Indonesia merupakan minuman teh hijau kemasan pertama di Indonesia, terbuat dari ekstrak daun teh tanpa bahan pengawet. Perusahaan ini menerapkan standar mutu yang ketat meski telah menggunakan teknologi canggih untuk menjaga kualitas material. Parameter mikrobiologi sebagai salah satu standar yang berperan dalam penentuan material akan diterima atau ditolak. Parameter mikrobiologi yang terdapat pada daun teh hijau yaitu Total Plate Count (TPC), Yeast and Mold (YM), dan Coliform. Ketidakpastian pengukuran adalah salah satu parameter yang berasosiasi dengan hasil pengukuran (measurement), yang menyatakan sebaran nilai yang secara wajar dapat dikaitkan kepada besaran ukuran sehingga perusahaan dapat menentukan keputusan yang tepat dan dapat dipercaya. Data yang digunakan dalam penelitian yaitu hasil analisis mikrobiologi pada parameter TPC, YM, dan Coliform dari dua analis yang berbeda, olah data menggunakan Microsoft excel, serta metode yang digunakan yaitu ketidakpastian teknis. Hasil yang diperoleh dari ketidakpastian teknis untuk analisis TPC, YM, dan Coliform dapat menunjukkan hasil yang baik. Hasil tersebut dibandingkan dengan t tabel. Untuk nilai ketidakpastian TPC yaitu 0,31, YM yaitu 0,41, dan Coliform yaitu 0,50. The original tea drink produced by PT ABC President Indonesia is the first packaged green tea drink in Indonesia, made from tea leaf extract without preservatives. The company applies strict quality standards despite using advanced technology to maintain material quality. Microbiological parameters as one of the standards that play a role in determining whether the material will be accepted or rejected. Microbiological parameters found in green tea leaves are Total Plate Count (TPC), Yeast and Mold (YM), and Coliform. Measurement uncertainty is one of the parameters associated with measurement results, which states the distribution of values that can reasonably be attributed to the size of the measure so that the company can determine the right and reliable decision. The data used in the study are the results of microbiological analysis on TPC, YM, and Coliform parameters from two different analysts, data processing using Microsoft excel, and the method used is technical uncertainty. The results obtained from technical uncertainty for TPC, YM, and Coliform analysis can show good results. These results were compared with the t table. The uncertainty value for TPC is 0,31, YM is 0,41, and Coliform is 0,50. |
| URI: | http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/155769 |
| Appears in Collections: | UT - Supervisor of Food Quality Assurance |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| cover_J0305201177_1f131015d2ed49649184f62770493c96.pdf | Cover | 338.65 kB | Adobe PDF | View/Open |
| fulltext_J0305201177_d1e911dc9fca45bba649b94f6cf9f497.pdf Restricted Access | Fulltext | 716.19 kB | Adobe PDF | View/Open |
| lampiran_J0305201177_3136c05c218a4c9fb2ac4db90a22faf1.pdf Restricted Access | Lampiran | 645.8 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.