Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/155486
Title: Pengembangan Etil Ester Minyak Sacha Inchi dan Karakteristiknya sebagai Bahan Baku Kosmetik
Other Titles: 
Authors: Setyaningsih, Dwi
Kurniasih, Imas
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: PT Eteris Prima Wiyasa mengembangkan produk-produk kecantikan yang berasal dari minyak sacha inchi. Namun, minyak sacha inchi sebagai bahan baku kosmetik memiliki viskositas yang cukup tinggi sehingga memiliki tingkat penyerapan dalam kulit yang rendah. Penelitian ini bertujuan untuk mengembangkan etil ester minyak sacha inchi, uji karakteristik, dan menganalisis kandungan etil ester minyak sacha inchi untuk digunakan sebagai solusi bahan aktif pada produk perawatan kulit dalam sediaan kosmetik pengganti minyak sacha inchi. Metode yang digunakan yaitu desain keteknikan yang meliputi fase eksplorasi, fase pendefinisian masalah, fase ideasi, fase pengembangan prototipe serta fase validasi. Hasil penelitian didapatkan etil ester minyak sacha inchi memiliki viskositas yang lebih rendah dari minyak sacha inchi sehingga daya sebar dan daya serapnya lebih tinggi. Metode pengembangan etil ester minyak sacha inchi yang terbaik menggunakan Microbubble nitrogen dengan aerator batu akuarium selama 1,5 jam. Etil ester cukup stabil selama masa penyimpanan didua suhu yang berbeda dibandingkan minyak sacha inchi. Dalam etil ester minyak sacha inchi terbukti mengandung omega 3, omega 6, dan omega 9.
PT Eteris Prima Wiyasa develops beauty products derived from sacha inchi oil. However, sacha inchi oil as a cosmetic raw material has a fairly high viscosity so that it has a low absorption rate in the skin. This study aims to develop sacha inchi oil ethyl esters, test characteristics, and analyze the content of sacha inchi oil ethyl esters to be used as a solution for active ingredients in skin care products in cosmetic preparations to replace sacha inchi oil. The method used is engineering design which includes the exploration phase, problem definition phase, ideation phase, prototype development phase and validation phase. The results showed that sacha inchi oil ethyl ester has a lower viscosity than sacha inchi oil so that its spreadability and absorbency are higher. The best development method of sacha inchi oil ethyl ester was using Microbubble nitrogen with aquarium stone aerator for 1.5 hours. The ethyl ester was quite stable during storage at two different temperatures compared to sacha inchi oil. The ethyl ester of sacha inchi oil was shown to contain omega 3, omega 6, and omega 9.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/155486
Appears in Collections:UT - Agroindustrial Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_F3401201037_ac27b7c39496420abcc760ffc10a90d4.pdfCover242.44 kBAdobe PDFView/Open
fulltext_F3401201037_8710f958892041ca820d37f87118f147.pdf
  Restricted Access
Fulltext854.39 kBAdobe PDFView/Open
lampiran_F3401201037_07f7d4c2e8b44201bc5edae1d13555d4.pdf
  Restricted Access
Lampiran1.08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.