Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/154791
Title: Aspek Mutu dan Sanitasi dalam Pendaratan Ikan Kakap Merah di Pelabuhan Perikanan Nusantara Sungailiat, Bangka Belitung
Other Titles: Quality and Sanitation Aspects of Red Snapper at the Sungailiat Fishing Port, Bangka Belitung
Authors: Mustaruddin
Solihin, Iin
Maharani, Septia
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Kakap merah menjadi salah satu ikan komoditas unggulan dan bernilai ekonomis tinggi yang didaratkan di PPN Sungailiat. Selain bernilai ekonomis, kakap merah juga termasuk ikan komoditas ekspor dengan negara tujuan Asia yang mengharuskan mutu ikan baik agar memiliki nilai jual tinggi. Sanitasi dan higienitas pada saat penanganan ikan perlu diperhatikan. Nelayan perlu mengetahui cara penanganan ikan baik agar dapat menghindari turunnya mutu ikan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui informasi pengaruh lingkungan dan alat penanganan ikan serta menurunnya kualitas ikan yang dapat menyebabkan kerugian. Metode yang digunakan adalah studi kasus, dengan pengambilan sampel purposive sampling. Analisis yang digunakan adalah analisis deskriptif untuk mengetahui kondisi aktual sanitasi dan higienitas, analisis regresi linier sederhana dan analisis kuantitatif dengan analisis ekonomi. Hasil penelitian menunjukkan bahwa kondisi di kolam pelabuhan dan dermaga masih kotor. Berbeda kondisi fisik TPI masih dalam kategori bersih. Hasil tingkat sanitasi alat (x) dengan mutu ikan (y) yang diolah menggunakan Microsoft excel memiliki hubungan yang kuat, dibuktikan dengan nilai <0.05 artinya bahwa adanya pengaruh yang signifikan antara variabel x dengan y. Total kerugian akibat penurunan mutu ikan pada trip penangkapan 20 kapal bubu selama satu bulan adalah sebesar Rp 19.175.000,00 dengan rata-rata total kerugian per kapal per trip sebesar Rp 958.750,00.
Red snapper is one of the leading and high economic value commodity fish landed at Sungailiat Fishing Port. In addition to its economic value, red snapper is also an export commodity fish with Asian destination countries that require good fish quality to have a high selling value. Sanitation and hygiene during fish handling need to be considered. Fishermen need to know how to handle fish properly in order to avoid a decrease in fish quality. The purpose of this research are to determine information on the influence of the environment and fish handling tools and the decline in fish quality that can cause losses. The method used is a case study, with purposive sampling. The analysis used is descriptive analysis to determine the actual conditions of sanitation and hygiene, simple linear regression analysis and quantitative analysis with economic analysis. The results showed that conditions of sanitation and hygiene in the basin and quay still dirty. Different physical condition of fish auction hall is still in clean category. The results of the level of fish handling tools (x) with fish quality (y) processed using Microsoft excel have a strong relationship, proven by the value <0.05, meaning that there is a significant influence between the x and y variables. The total loss due to decreased fish quality on fishing trip of 20 bubu vessels for one month is IDR 19,175,000 with average total loss per vessel per trip of IDR 958,750
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/154791
Appears in Collections:UT - Fisheries Resource Utilization

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover_C4401201017_3ad9df7663f04f2099cf5a4ebe7d35b3.pdfCover740.68 kBAdobe PDFView/Open
fulltext_C4401201017_39673412118b4b8f914eb765eb961e9f.pdf
  Restricted Access
Fulltext1.51 MBAdobe PDFView/Open
lampiran_C4401201017_74f0872ec68246fe9837c145bdf30487.pdf
  Restricted Access
Lampiran882.13 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.