Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/137010
Title: Analisis Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Nilai Ukom Bidang Manajemen Penyelenggaraan Makanan dan Pengelompokkan Program Studi Gizi untuk Peningkatan Kompetensi Lulusan
Other Titles: Analysis of Related Factors Based on Competency Score in Food Service Management Field and Study Programs Classification to Improve Graduate Competencies
Authors: Hardinsyah
Nurdiani, Reisi
Zhalila, Syifa Zhillan
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Uji kompetensi nutrisionis (Ukom) merupakan bentuk pelaksanaan penjaminan mutu lulusan gizi untuk mendukung perbaikan mutu pendidikan. Penelitian ini bertujuan menganalisis faktor-faktor yang berhubungan dengan nilai ukom bidang manajemen penyelenggaraan makanan dan pengelompokkan program studi gizi untuk peningkatan kompetensi lulusan. Data sekunder yang digunakan adalah 3.013 peserta dari 74 program studi (Prodi) gizi yang mengikuti Ukom tahun 2022. Penelitian ini menggunakan desain studi cross sectional. Ukom memiliki tiga materi utama yaitu manajemen penyelenggaraan makanan (MPM), gizi masyarakat (GM) dan gizi klinis (GK). Uji regresi linier berganda digunakan untuk menganalisis faktor yang berhubungan antara karakteristik prodi dengan nilai MPM. Faktor-faktor yang berhubungan dengan nilai MPM adalah wilayah (Jawa, Sumatera), status perguruan tinggi negeri, lama berdiri prodi (≥5 tahun) dan peringkat akreditasi (sangat baik dan baik) mempunyai korelasi positif yang signifikan. Uji analisis klaster digunakan untuk mengklasifikasikan program studi gizi berdasarkan nilai MPM. Hasil penelitian menunjukkan terdapat 27, 30, dan 17 prodi gizi yang tergolong sangat menguasai, menguasai, dan kurang menguasai berdasarkan nilai MPM. Analisis kuadran digunakan untuk membandingkan tiap tinjauan proses asuhan gizi (asesmen, diagnosis, perencanaan, intervensi, dan monitoring-evaluasi) bidang MPM dengan nilai total Ukom. Penguatan materi kompetensi dapat dilakukan oleh masing-masing prodi dengan memberikan bimbingan secara rutin terutama pada bidang MPM.
The national nutritionist competency test (NNCT) is a form of implementing quality assurance for nutrition graduates to support improving the quality of education. This research aims to analyze related factors based on competency score in food service management field and study programs classification to improve graduate competencies. A secondary data set of 3.013 participants from 74 nutrition study programs (NSPs) of the 2022 NNCT, which applied a cross sectional study design was used. The NNCT consist of three major competencies namely food service management (FSM), community nutrition and clinical nutrition. A multiple linear regression test was used to analyze the correlation between NSPs characteristics and FSM scores. Factors correlated with FMS scores were region (Java, Sumatra), public university, length establishment (≥5 years) and accreditation rank (excellent and very good) had a significant positive correlation FSM scores. The results showed that there were 27, 30, and 17 NSPs classified as very mastering, mastering, and less mastering by FMS scores. Quadrant analysis is used to compare each nutrition care process (assessment, diagnosis, planning, intervention and monitoring-evaluation) in the MPM field with the total NNCT score. Strengthening competency can be carried out by each NSP with providing regular guidance, especially in MPM field.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/137010
Appears in Collections:UT - Nutrition Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover, Lembar Pengesahan, Prakata, Daftar Isi.pdf
  Restricted Access
Cover758.14 kBAdobe PDFView/Open
I14190035_Syifa Zhillan Zhalila.pdf
  Restricted Access
Fullteks1.85 MBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran460.85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.