Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/135704
Title: Analisis Situasi dan Faktor Determinan Konsumsi Pangan Penduduk di Provinsi DKI Jakarta
Other Titles: Analysis of The Situation and Determinant Factors Affecting Food Consumption among Population in DKI Jakarta Province
Authors: Heryatno, Yayat
Sukandar, Dadang
Hadi, Gita Mahiratul
Issue Date: 2024
Publisher: IPB University
Abstract: Penelitian ini bertujuan untuk untuk menganalisis situasi konsumsi pangan penduduk serta faktor determinan wilayah terkait di Provinsi DKI Jakarta. Penelitian ini menggunakan data sekunder dari BPS dan Badan Ketahanan Pangan yang diolah dan dianalisis secara kuantitatif dengan teknik deskriptif. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa rata-rata peningkatan jumlah penduduk sebesar 84.591 jiwa tiap tahunnya. Rata-rata peningkatan RLS sebesar 0,09 tahun dan rata rata peningkatan pengeluaran pangan sebesar Rp 52.267/kap/bulan tiap tahunnya. Rata-rata persentase pengeluaran pangan sebesar 38,65%. Tingkat kecukupan energi (TKE) di Provinsi DKI Jakarta tahun 2013-2020 terendah sebesar 86,2% dan tertinggi sebesar 106,2%. Tingkat kecukupan protein (TKP) terendah sebesar 102,1% dan tertinggi sebesar 126,8%. Skor PPH belum ada yang mencapai skor PPH maksimal tetapi sudah tergolong cukup baik yaitu terendah sebesar 81,7 dan tertinggi sebesar 89. Forecasting jumlah penduduk tahun 2021-2023 menggunakan metode deret geometri. Forecasting RLS, pengeluaran pangan, TKE, TKP, dan skor PPH menggunakan metode moving average. Hasil uji regresi menunjukkan bahwa jumlah penduduk dan pengeluaran pangan tidak berpengaruh secara signifikan terhadap TKE, TKP, dan skor PPH konsumsi pangan (p>0,01). RLS berpengaruh secara signifikan terhadap TKE (p=0,0948) dan skor PPH (p=0,0775), tetapi tidak berpengaruh secara signifikan terhadap kuantitas TKP konsumsi pangan (p>0,01).
This research aims to analyze the population's food consumption situation and related regional determinant factors in DKI Jakarta Province. A secondary data from BPS and Food Security Agency which was processed and analyzed quantitatively using descriptive techniques. The results of this research showed that the average population increase is 84591 people each year. The average increase in RLS is 0.09 years and the average increase in food expenditure is IDR 52267,00/cap/month each year. The energy adequacy level (TKE) was the lowest at 86.2% and the highest at 106.2%. The lowest level of protein adequacy (TKP) was 102.1% and the highest was 126.8%. No PPH score has yet reached the maximum PPH score but it is quite good, the lowest is 81.7 and the highest is 89. Forecasting total population in 2021-2023 uses the geometric series method. Forecasting RLS, food expenditure, TKE, TKP, and PPH scores using the moving average method. The results of the regression test showed that total population and food expenditure did not significantly affect TKE, TKP, and PPH score of food consumption (p>0.01). RLS did significantly affect TKE (p=0.0948) and PPH score (p=0.0775), but did not significantly affect TKP food consumption (p>0.01).
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/135704
Appears in Collections:UT - Nutrition Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
I14180065_Gita Mahiratul Hadi_Cover.pdf
  Restricted Access
Cover2.77 MBAdobe PDFView/Open
I14180065_Gita Mahiratul Hadi_Fullteks.pdf
  Restricted Access
Fullteks13.44 MBAdobe PDFView/Open
I14180065_Gita Mahiratul Hadi_Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran3.62 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.