Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/125656
Title: Pengujian Karakteristik Kemasan Berbahan Dasar Bioplastik Untuk Produk Segar
Other Titles: Characteristics Testing of Bioplastik Based Packaging for Fresh Products
Authors: Nugroho, Lilik Pujantoro Eko
Agusta, Waqif
Kusmaningjati, Patricia Yohaneta Gendis
Issue Date: 2023
Publisher: IPB University
Abstract: Produk hortikultura merupakan produk yang mudah mengalami kerusakan yang biasanya dikarenakan oleh penanganan pascapanen yang tidak sesuai terutama pada pengemasan. Kemasan plastik banyak digunakan sebagai bahan kemasan yang popular namun tidak ramah lingkungan. Maka dari itu penggunaannya dapat digantikan dengan bioplastik. Penelitian ini bertujuan untuk mengkaji karakteristik dari kemasan bioplastik berbahan dasar pati dan High Density Polyethylene (HDPE) dengan variasi kondisi penyimpanan lalu membandingkan nilai perubahan mutu produk segar terhadap pengaplikasian kemasan selama penyimpanan. Pengujian karakteristik dilakukan dengan memperhatikan parameter Water Vapor Transmission Rate (WVTR) serta sifat mekanik dari kedua jenis kemasan selama penyimpanan 8 jam pada variasi suhu 16 ˚C, 25 ˚C, dan 30 ˚C, dan variasi RH 18%, 51%, 79%, dan 90%. Pengujian perubahan mutu selama pengaplikasian dilakukan dengan menggunakan pisang cavendish dengan memperhatikan parameter laju respirasi, susut bobot, dan perubahan warna serta sifat mekanik dari kemasan setelah dilakukan penyimpanan selama 10 hari dengan variasi suhu 16 ˚C dan 25 ˚C. Pengamatan pada produk dilakukan setiap 2 hari sekali pada penyimpanan hari ke-2, ke-4, ke-6, ke-8, dan ke-10. Hasil dari setiap parameter dibandingkan dengan menggunakan Rancangan Acak Lengkap (RAL) dan analisis menggunakan three way ANOVA. Hasil penelitian menunjukkan bahwa peningkatan nilai WVTR pada kedua kemasan dipengaruhi oleh peningkatan RH lingkungan. Nilai kuat tarik pada kedua kemasan dipengaruhi oleh bahan penyusun masing-masing kemasannya saja, bukan oleh kondisi lingkungan penyimpanannya. Nilai elongasi kedua kemasan dipengaruhi oleh RH lingkungan penyimpanannya yang dapat mengubah sifat dari bahan penyusunnya. Dari pengamatan mutu produk selama penyimpanan 10 hari dapat dinyatakan bahwa pengemasan produk dengan bioplastik hanya dapat mempertahankan mutu visual produk pada penyimpanan suhu rendah.
Horticultural products are easily damaged products, usually caused by improper postharvest handling, especially in packaging. Plastic packaging is widely used as a popular packaging material but is not environmentally friendly. Therefore its use can be replaced with bioplastic. This study aims to examine the characteristics of bioplastic packaging made from starch and High Density Polyethylene (HDPE) with variations of storage conditions and to compare the value of quality changes on fresh products to packaging during storage. Characteristic testing was carried out by observing the Water Vapor Transmission Rate (WVTR) parameters and mechanical properties of both types of packaging during 8 hours of storage at temperature variations of 16 ˚C, 25 ˚C, and 30 ˚C, also RH variations of 18%, 51%, 79%, and 90%. Quality change testing was carried out using cavendish bananas by observing the parameters of respiration rate, weight loss, color change, and the mechanical properties of the packaging after being stored for ten days with temperature variations of 16 ˚C and 25 ˚C. Observations on the product were carried out every two days on the 2nd, 4th, 6th, 8th, and 10th day of storage. The results of each parameter were compared using a Completely Randomized Design (CRD) and analyzed using three-way ANOVA. The results showed that the increase in WVTR value on both packages was affected by an increase in environmental RH. The tensile strength value of both packages is influenced by the constituent materials of each package, not by the environmental conditions of storage. The elongation value of both packages is affected by the RH of the storage environment, which can change the properties of the constituent materials. From the observation of product quality during ten days of storage, it can be stated that product packaging with bioplastic can only maintain the product's visual quality at low-temperature storage.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/125656
Appears in Collections:UT - Agricultural and Biosystem Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover271.61 kBAdobe PDFView/Open
F14190073_Patricia Yohaneta Gendis Kusmaningjati.pdf
  Restricted Access
Full Text1.31 MBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran1.4 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.