Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/125247
Title: Faktor-Faktor yang Memengaruhi Kinerja Usaha Pelaku Usaha Tempe Kampung Rawa Jakarta Pusat
Other Titles: Factors Affecting Business Performance of Tempe Businesses Kampung Rawa Central Jakarta
Authors: Nurmalina, Rita
Yunitasari, Ani
Issue Date: 2023
Publisher: IPB University
Abstract: Kewirausahaan berkaitan erat dengan pengembangan Usaha Kecil Menengah (UKM), termasuk UKM pengolahan kedelai menjadi tempe. Tempe menjadi salah satu sumber protein yang digemari masyarakat karena harganya murah. Akan tetapi, tidak dapat dipungkiri bahwa fluktuasi harga kedelai impor, keterbatasan modal, dan teknologi sederhana masih menjadi permasalahan pelaku usaha tempe. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor yang memengaruhi kinerja usaha pelaku usaha tempe Kampung Rawa Jakarta Pusat. Penelitian ini dianalisis secara deskriptif dan analisis SEM-PLS dengan teknik pengambilan sampel purposive sampling dan responden sebanyak 40. Hasil analisis menunjukkan bahwa faktor individu dan faktor lingkungan secara langsung memengaruhi perilaku kewirausahaan. Kemudian, kinerja usaha dipengaruhi langsung oleh perilaku kewirausahaan dan faktor lingkungan, serta dipengaruhi tidak langsung oleh faktor individu dan faktor lingkungan melalui perilaku kewirausahaan. Berdasarkan hasil penelitian, pelaku usaha tempe dapat meningkatkan motivasi berproduksi tempe, melakukan inovasi merek sebagai bentuk branding dan berinovasi sebagai tempe sehat agar menjadi keunggulan dibanding produk tempe lainnya.
Entrepreneurship is closely related to the development of Small and Medium Enterprises (SMEs), including SMEs processing soybeans into tempeh. Tempeh is a source of protein that is popular with people because it is cheap. However, it cannot be denied that fluctuations in the price of imported soybeans, limited capital and simple technology are still problems for tempe business players. This research aims to analyze the factors that influence the business performance of tempe entrepreneurs in Kampung Rawa, Central Jakarta. This research was analyzed descriptively and using SEM-PLS analysis using a purposive sampling technique and 40 respondents. The results of the analysis show that individual factors and environmental factors directly influence entrepreneurial behavior. Then, business performance is directly influenced by entrepreneurial behavior and environmental factors, and indirectly influenced by individual factors and environmental factors through entrepreneurial behavior. Based on the results of the study, tempe business actors can increase their motivation to produce tempeh, carry out brand innovation as a form of branding and innovate as healthy tempeh so that it becomes an advantage compared to other tempe products.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/125247
Appears in Collections:UT - Agribusiness

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover, Lembar Pengesahan, Prakata, Daftar Isi.pdf
  Restricted Access
Cover712.57 kBAdobe PDFView/Open
H34190008_Ani Yunitasari.pdf
  Restricted Access
Fulltext2.53 MBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran312.02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.