Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/118587
Title: | Karakteristik Fisik dan Kualitas Nutrien Ampas Sagu Hasil Fermentasi Aspergillus niger dengan Penambahan Urea dan Zeolit |
Other Titles: | Physical Characteristic and Nutrition Quality of Fermented Sago Pulp (FSP) by Aspergillus niger With Urea and Zeolite Addition |
Authors: | Sukria, Heri Ahmad Suryahadi, Suryahadi Muhsafaat, La Ode |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | IPB University |
Abstract: | Ampas sagu merupakan salah satu jenis limbah padat dari pengolahan
tepung sagu yang mempunyai kandungan pati yang cukup tinggi dengan protein
yang rendah dan serat kasar yang tinggi. Pemanfaatan ampas sagu sebagai pakan
ternak melalui proses fermentasi menggunakan kapang A. niger untuk
meningkatkan kandungan nutriennya merupakan salah satu bentuk kepedulian
terhadap lingkungan dalam hal penanganan limbah, serta solusi akan kebutuhan
pakan. A. niger merupakan salah satu jenis kapang yang menghasilkan enzim
ekstraseluler, salah satunya adalah enzim selulase yang dapat mengurai serat
menjadi monomer-monomer glukosa. Kualitas bahan pakan hasil fermentasi
secara biologis diantaranya tergantung pada ketersediaan energi dan nutrien lain
bagi pertumbuhan mikroba seperti mineral, vitamin dan nitrogen. Urea sering
digunakan sebagai sumber nitrogen dan zeolit dapat dijadikan sebagai sumber
mineral. Penggunaan urea yang ditambahkan ke dalam media fermentasi akan
diurai oleh enzim urease menjadi amonia dan karbondioksida. Penguraian amonia
yang cepat akan dimanfaatkan A. niger untuk membentuk protein tubuhnya. Zeolit
digunakan untuk membantu menyerap amonia dari penguraian urea. Selain itu,
zeolit juga dapat mensuplai mineral yang dibutuhkan kapang untuk
pertumbuhannya. Hal ini dapat mengurangi penggunaan larutan mineral yang
biasa ditambahkan dalam proses fermentasi, sehingga diharapkan biaya fermentasi
lebih murah. Sago pulp is one type of solid waste from the processing of sago starch which has a fairly high starch content with low protein and high fiber. Sago pulp utilization as animal feed by fermentation using the A. niger to increase the content of nutrients is one of concern for the environment in terms of waste management, as well as solutions to the needs of feed. A. niger is one type of mold that produce extracellular enzymes, one of which is a cellulase enzyme that can break down the fibers into glucose monomers. The quality of feed ingredients are biologically fermented them dependent on the availability of energy and other nutrients for the growth of microbes such as minerals, vitamins and nitrogen. Urea is often used as a source of nitrogen and zeolite can be used as a source of minerals. That will be broken down by the enzyme urease into ammonia and carbon dioxide. Rapid decomposition of ammonia would be utilized A. niger as a body protein. Zeolites are used to help absorb ammonia from urea decomposition. In addition, it was also can supply the minerals for growth of mold. This was expected can reduce mineral solution in fermentation process, so the cost of fermentation cheaper. |
URI: | http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/118587 |
Appears in Collections: | MT - Animal Science |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2015lom.pdf Restricted Access | Fullteks | 16.06 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.