Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/116300
Title: Formulasi Naget Ayam dengan Substitusi Hati Ayam sebagai Produk Tinggi Zat Besi dan Vitamin A bagi Remaja Putri
Other Titles: Formulation of Chicken Nugget with the Substitution of Chicken Liver as a Product of High Iron and Vitamin A for Female Adolescent
Authors: Nasution, Zuraidah
Aries, Muhammad
Wibisono, Himawan Haryo
Issue Date: 2023
Publisher: IPB University
Abstract: Adolescent is an important growth phase where there is an increase of nutritional needs in order to support body growths and developments towards maturity. Anemia and vitamin A deficiency are two of nutritional problems that occur in female adolescent caused by inadequate intake of nutrients (both macros and micros). Chicken nugget with chicken liver substitution is an alternative snack that can help increase of iron and vitamin A intake in female teenagers. This study aims to develop a chicken nugget product with chicken liver substitution, and analyze it is nutritional contents. This study used four formulations with different ratios of chicken meat and chicken liver used, namely F0 (100:0), F1 (95:5), F2 (90:10), and F3 (85:15). Organoleptic, physical characteristics test, and nutritional analysis showed that F2 was the selected formula. This selected formula contains 56.8% moisture content, 1.46% ash content, 14.66% protein, 6.5% fat, 12.92% carbohydrate, 16.39 mg iron, and 760.16 RE vitamin A . One serving size of chicken liver nugget is equivalent to 4 pieces of nuggets and it contributes about 168 kcal of energy/day. The selected formula have met the requirements of nutritional claim for protein source, low fat, and high iron and vitamin A content.
Remaja merupakan fase kehidupan yang penting dimana terjadi peningkatan kebutuhan gizi dalam rangka menunjang pertumbuhan dan perkembangan tubuh menuju kedewasaan. Anemia dan Kekurangan Vitamin A (KVA) merupakan dua masalah gizi yang terjadi pada remaja putri yang disebabkan oleh asupan zat gizi (baik makro maupun mikro) yang inadekuat. Naget ayam dengan substitusi hati ayam merupakan salah satu alternatif makanan selingan yang dapat membantu meningkatkan asupan zat besi dan vitamin A pada remaja putri. Penelitian ini bertujuan untuk mengembangan serta menganalisis kandungan gizi produk naget berbahan dasar hati ayam. Penelitian ini menggunakan empat formulasi dengan perbandingan daging ayam dan hati ayam yang berbeda, yakni F0 (100:0), F1 (95:5), F2 (90:10), dan F3 (85:15). Berdasarkan hasil uji organoleptik dan analisis kandungan gizi, F2 ditetapkan sebagai formula terpilih. Naget formulasi terpilih mengandung kadar air 56,8%, kadar abu 1,46%, protein 14,66%, lemak 6,5%, karbohidrat 12,92%, zat besi 16,39 mg, serta vitamin A 760,16 RE. Satu takaran saji naget hati ayam setara dengan 4 potong naget serta memberikan kontribusi 168 kkal dari energi sehari. Naget hati ayam formulasi terpilih memenuhi syarat klaim sebagai produk sumber protein, rendah lemak, serta tinggi zat besi dan vitamin A.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/116300
Appears in Collections:UT - Nutrition Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
COVER.pdf
  Restricted Access
Cover524.23 kBAdobe PDFView/Open
I14180008_Himawan Haryo.pdf
  Restricted Access
Fullteks1.21 MBAdobe PDFView/Open
LAMPIRAN.pdf
  Restricted Access
Lampiran916.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.