Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/116274
Title: Formulasi Kwetiau dengan Penambahan Tepung Kepala Ikan Lele sebagai Makanan Sumber Kalsium bagi Remaja Putri
Other Titles: Formulation of Kwetiau with Additional Catfish’s Head Flour as Food Source of Calcium for Adolescent Girls
Authors: Setiawan, Budi
Faradisa, Ilya
Issue Date: 2023
Publisher: IPB University
Abstract: Masa remaja merupakan masa terjadinya pertumbuhan cepat dan puncak pertumbuhan massa tulang sehingga remaja membutuhkan asupan gizi yang lebih, salah satunya kalsium. Kwetiau merupakan salah satu jenis mie berbahan dasar tepung beras yang cukup diminati oleh masyarakat. Tujuan penelitian ini adalah mengembangkan formula kwetiau dengan penambahan tepung kepala ikan lele sebagai makanan sumber kalsium bagi remaja putri. Penelitian ini terdiri dari empat formula dan menggunakan Rancangan Acak Faktorial (RAF) dengan dua faktor yaitu penambahan jenis tepung (tapioka/maizena) dan penambahan tepung kepala ikan lele (0% dan 7,5%). Berdasarkan hasil uji organoleptik dan analisis kandungan gizi, F2 ditetapkan sebagai formula terpilih yaitu kwetiau dengan penambahan tepung tapioka dan tepung kepala ikan lele (7,5%) yang mengandung air 65,81%, abu 1,66%, protein 3,13%, lemak 2,27%, karbohidrat 27,14%, dan kalsium 215,82 mg/100 g. Satu takaran saji kwetiau (F2) dapat memenuhi 8,4%−8,6% Angka Kecukupan Gizi (AKG) remaja putri usia 13−18 tahun dan dapat memenuhi syarat untuk klaim sumber kalsium.
Adolescence is a period of growth spurts and peak bone mass growth, so adolescents need more nutritional intake, one of which is calcium. Kwetiau is one type of rice flour-based noodle that is quite in demand by the public. This study aimed to develop a formula for kwetiau with the addition of catfish head flour as a food source of calcium for adolescent girls. This study consisted of four formulas and used a factorial randomized design (RAF) with two factors that were the addition of flour (tapioca/maizena) and the addition of catfish head flour (0% and 7,5%). Based on the results of the organoleptic tests and analysis of nutritional content, F2 was determined as the selected formula is kwetiau with the addition of tapioca flour and catfish head flour (7,5%) containing 65,81% water, 1,66% ash, 3,13% protein, 2,27% fat, 27,14% carbohydrates, and 215,82 mg/100 g calcium. One serving of kwetiau (F2) can sufficiently 8,4%−8,6% of the Nutritional Adequacy Ratio (RDA) for adolescent girls aged 13−18 years and can qualify for a calcium source claim.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/116274
Appears in Collections:UT - Nutrition Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover, Lembar Pernyataan, Abstrak, Lembar Pengesahan, Prakata dan Daftar Isi.pdf
  Restricted Access
Cover2.82 MBAdobe PDFView/Open
I14180050_Ilya Faradisa.pdf
  Restricted Access
Fullteks10.82 MBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran3.02 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.