Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/115031
Title: Penjernihan Sirup Kelapa dengan Penambahan Susu sebagai Agen Pengikat Bahan Tidak Larut
Other Titles: Clarification of Coconut Syrup with the Addition of Milk as a Binding Agent of Insoluble Materials
Authors: Syamsu, Khaswar
Yani, Moh
Novira, Reza
Issue Date: 2022
Publisher: IPB University
Abstract: Produk sirup kelapa yang diproduksi oleh Koperasi W didistribusikan dan diekspor hingga ke luar negeri. Salah satu tantangan yang dihadapi pabrik adalah adanya endapan pada produk setelah penyimpanan. Upaya yang telah dilakukan yaitu menggunakan penyaring vakum dalam proses penyaringan, namun belum dapat menghasilkan sirup kelapa tanpa endapan. Proyek ini bertujuan mencegah terbentuknya endapan pada sirup kelapa selama penyimpanan produk setelah dikemas. Penghilangan endapan dilakukan menggunakan metode koagulasi-flokulasi dengan menambahkan koagulan berupa susu steril atau murni pada proses pemasakan nira, sehingga mempermudah proses penyaringan bahan yang tidak larut dalam nira kelapa. Penambahan susu 0,4% (v/v) pada pemasakan pertama nira tidak menghasilkan endapan, memiliki tingkat kesukaan panelis yang lebih tinggi pada uji organoleptik serta memiliki tingkat kekentalan dan proksimat yang tidak jauh berbeda dengan produk yang dihasilkan oleh pabrik. Kata kunci: endapan, koagulan, sirup kelapa
Coconut syrup products produced by the W Cooperative are distributed and exported overseas. One of the challenges facing factories is the presence of deposits on the product after storage. Efforts have been made, namely using a vacuum filter in the filtering process, but have not been able to produce coconut syrup without sediment. This project aims to prevent the formation of deposits in coconut syrup during product storage after packaging. The removal of precipitates is carried out using the coagulation-flocculation method by adding a coagulant in the form of sterile or pure milk in the sap cooking process, thus facilitating the process of filtering materials that are not soluble in coconut sap. The addition of 0.4% (v/v) milk in the first cooking of the sap did not produce a precipitate, had a higher level of preference by the panelists in the organoleptic test and had a viscosity and proximate level that was not much different from the product produced by the factory. Keywords: sediment, coagulant, coconut syrup
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/115031
Appears in Collections:UT - Agroindustrial Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
COVER, LEMBAR PENGESAHAN, PRAKATA, DAFTAR ISI.pdf
  Restricted Access
Cover246.94 kBAdobe PDFView/Open
F34180032_REZA NOVIRA.pdf
  Restricted Access
Fullteks974.07 kBAdobe PDFView/Open
LAMPIRAN.pdf
  Restricted Access
Lampiran511.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.