Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/114632
Title: Kadar Glukosa Darah Burung Puyuh pada Fase Starter, Grower, dan Layer
Other Titles: Quail Blood Glucose Levels in Starter, Grower and Layer Phases
Authors: Satyaningtijas, Aryani
Ekastuti, Damiana
Milna, Resi
Issue Date: Sep-2022
Publisher: IPB University
Abstract: Puyuh merupakan salah satu unggas yang dapat menghasilkan telur dan daging yang berperan sebagai sumber protein hewani di Indonesia. Puyuh memiliki tiga fase pemeliharaan yang kemungkinan membutuhkan jumlah karbohidrat yang berbeda yang dibutuhkan dalam proses pertumbuhan. Glukosa merupakan salah satu senyawa karbohidrat yang berperan sebagai sumber energi utama dalam proses metabolisme. Penelitian ini bertujuan mengetahui kadar glukosa darah burung puyuh (Coturnix coturnix Japonica) pada fase starter, grower, dan layer. Penelitian ini menggunakan puyuh sebanya 30 ekor puyuh yang terdiri dari 10 ekor puyuh pada fase starter (umur 18 hari), 10 ekor pada fase grower (umur 25 hari), dan 10 ekor pada fase layer (umur 330 hari). Pengukuran kadar glukosa darah menggunakan glukometer (EasyTouch® GCU) dengan pengambilan darah melalui vena brachialis. Rata-rata hasil pengukuran masing-masing pada fase starter, grower, dan layer yaitu 282,30; 266,40; dan 257,60 mg/dL dengan rata-rata bobot badan secara berurutan 70; 103.50; dan 213,20. Analisis statistik menunjukkan hasil bahwa tidak ada pengaruh fase pemeliharaan dengan kadar glukosa darah puyuh. Hasil penelitian ini diharapkan dapat berguna bagi peternak maupun praktisi dalam mengetahui kondisi fisiologi puyuh (kadar glukosa darah) pada setiap fase pertumbuhan puyuh.
Quail is one of the poultry that produces eggs and meat. This Product is a source of animal protein in Indonesia. Quail has three phases of rearing which may require different amounts of carbohydrates needed in the growth process. Glucose is a carbohydrate compound that acts as the main energy source in metabolic processes. This study aims to determine the blood glucose levels of quail (Coturnix coturnix Japonica) in the starter, grower and layer phases. This study used 30 female quails consisting of 10 quail in each phase with age of starter phase, grower phase and the layer phase 18, 25 and 330 days respectively. Measurement of blood glucose levels using a glucometer (EasyTouch® GCU) by taking blood through the brachial vein. The average results of each measurement in the starter, grower, and layer phases are 282.30; 266.40; and 257.60 mg/dL with an average body weight of 70;103.50; and 213.20. Statistical analysis showed that there was no effect of the rearing phase on quail blood glucose levels. The results of this study are expected to be useful for both farmers and veterinary clinicians in understanding the physiological condition of quail (blood glucose level) in each phase of quail growth.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/114632
Appears in Collections:UT - Anatomy, Phisiology and Pharmacology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
cover.pdf
  Restricted Access
Cover391.97 kBAdobe PDFView/Open
full text.pdf
  Restricted Access
Fullteks463.87 kBAdobe PDFView/Open
lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran374.67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.