Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/112702
Title: Kajian Peluang Penerapan Produksi Bersih Pada Industri Tahu (Studi Kasus: Industri Tahu X Kota Gorontalo)
Authors: Indrasti, Nastiti Siswi
Permatasari, Niken Ayu
Bano, Tri Dandi R.
Issue Date: Jul-2022
Publisher: IPB University
Abstract: Industri tahu X memiliki permasalahan pada kegiatan produksi, seperti inefisiensi penggunaan bahan baku, energi dan proses produksi menghasilkan limbah padat maupun cair. Penelitian ini bertujuan mengidentifikasi sumber terbentuknya limbah dan inefisiensi pada setiap proses produksi tahu, mengidentifikasi peluang penerapan produksi bersih, menganalisis kelayakannya serta memberikan rekomendasi peluang penerapan produksi bersih. Metode yang digunakan adalah mengidentifikasi kondisi umum industri, menganalisis tahapan proses produksi, menganalisis peluang penerapan produksi bersih, menganalisis kelayakan berdasarkan aspek teknis, aspek ekonomi dan aspek lingkungan, serta memberikan rekomendasi produksi bersih. Hasil penelitian mengidentifikasi permasalahan pada beberapa aspek, yaitu teknologi, proses produksi, tata laksana dan limbah. Alternatif yang direkomendasikan, mencakup pengadaan alat penyaring otomatis, penggunaan troli dorong untuk penanganan bahan, pencucian secara bertahap dan penyaringan kembali sisa air pencucian dan perendaman, penerapan Good Manufacturing Practice (GMP), pemanfaatan whey menjadi nata de soya dan pemanfaatan limbah cair menjadi pupuk organik cair. Penerapan produksi bersih dapat meningkatkan produksi tahu dari 5400 potong tahu menjadi 5481 potong tahu/100 kg kedelai, pengurangan limbah cair yang dihasilkan dan dibuang ke lingkungan berkurang dari 53,46 m3 /bulan menjadi 30,68 m3 /bulan energi listrik dari 11,16 MJ/100 kg menjadi 9,3 MJ/100 kg kedelai, total peningkatan keuntungan yang diperoleh industri sebesar Rp.5.266.320.
Tofu X industry has problems in production activities, such as inefficiency in using raw materials and energy, and the production process produces solid and liquid waste. This study aims to identify sources of waste formation and inefficiency in each tofu production process, identify opportunities for implementing clean production, analyze their feasibility and provide recommendations for implementing clean production. The method used is to identify the general condition of the industry, analyze the stages of the production process, analyze opportunities for implementing clean production, analyze feasibility based on technical aspects, economic aspects, and environmental aspects, and provide recommendations for clean production. The study results identified problems in several aspects, namely technology, production processes, management, and waste. The recommended alternatives include the procurement of automatic filters, the use of push trolleys for material handling, gradual washing and re-filtration of the remaining washing and soaking water, the application of Good Manufacturing Practice (GMP), the use of whey into nata de soya and the utilization of liquid waste into liquid organic fertilizers. The application of clean production can increase the production of tofu from 5400 pieces of tofu to 5481 pieces of tofu/100 kg of soybeans. The reduction of liquid waste generated and discharged into the environment is reduced from 53.46 m3/month to 30.68 m3/month of electrical energy from 11.16 MJ/100 kg to 9.3 MJ/100 kg soybeans, the total increase in profits obtained by the industry is Rp. 5,266.320.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/112702
Appears in Collections:UT - Agroindustrial Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover, Lembar Pengesahan, Prakata, Daftar Isi.pdf
  Restricted Access
Cover482.19 kBAdobe PDFView/Open
F34170108_Tri Dandi R. Bano.pdf
  Restricted Access
Fullteks760.3 kBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran1.11 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.