Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/110401
Title: Estimasi Nilai Manfaat dan Kerugian Ekonomi Pemanfaatan By-Products Gula (Studi Kasus: Pabrik Gula XYZ di Kabupaten Nganjuk)
Other Titles: . Economic Benefits and Losses Estimation of Sugar By-products: a Case Study of XYZ Sugar Factory in Nganjuk
Authors: Putri, Eka Intan Kumala
Pramudita, Danang
Novitasari, Alfiani Eka
Issue Date: 2021
Publisher: IPB University
Abstract: Industri gula tidak hanya memproduksi gula sebagai produk utama tetapi juga menghasilkan limbah (by-products) lain seperti ampas tebu, blotong, dan tetes. Limbah yang dihasilkan industri gula masih menghasilkan nilai BOD dan COD yang tinggi. Limbah tersebut perlu dikelola agar tidak menimbulkan gangguan terhadap kesehatan manusia dan pencemaran terhadap lingkungan. Penelitian ini bertujuan untuk (1) Mengidentifikasi manfaat by-products dan mengestimasi nilai manfaat dari pemanfaatan by-products yang dilakukan PG XYZ (2) Mengidentifikasi eksternalitas negatif dan mengestimasi nilai kerugian yang timbul di masyarakat (3) Mengestimasi nilai ekonomi dari pemanfaatan (by-products) industri gula di PG XYZ. Penelitian ini menggunakan analisis deskriptif untuk mengidentifikasi manfaat dan kerugian masyarakat akibat pengelolaan by-products. Analisis harga pasar digunakan untuk mengestimasi nilai manfaat by-products dan metode preventive expenditure untuk mengestimasi kerugian ekonomi yang terjadi di masyarakat. Penelitian ini menghasilkan pola pemanfaatan PG XYZ berupa ampas tebu sebagai bahan bakar alternatif, blotong dan tetes diambil keuntungannya dengan estimasi nilai manfaat Rp 42.557.940.157,50 dan kerugian akibat pemanfaatan sebesar Rp 9.249.520,00 sehingga diperoleh estimasi ekonomi by-products gula sebesar Rp 42.548.690.637,50/tahun. Penilaian ekonomi menggambarkan perhitungan biaya sosial yang sebelumnya tidak diperhitungkan. Pemanfaatan limbah industri gula merupakan bentuk implementasi dari circular economy untuk mewujudkan industri yang berkelanjutan.
Sugar industry not only produces sugar as the main product but also by-products such as bagasse, filter cake, and molasses. The waste generated by the sugar industry still produces high BOD and COD values that needs to be managed. This study aims to (1) Identify the benefits of by-products and estimate the value of benefits from the utilization of by-products by PG XYZ (2) Identify negative externalities and estimating the value of losses incurred in the community (3) Estimate the economic value of the utilization of sugar by-products in PG XYZ. The study used descriptive analysis to identify the benefits of by-products and disadvantages of society due to the management of byproducts. Market price is used to estimate the value of the benefits of by-products and prevention expenditure methods to estimate economic losses. This study resulted PG XYZ used by-products bagasse as an alternative energy, filter cake, and molasses with an estimated benefit value of IDR42,557,940,157.50 and economic losses IDR9,249,520.00 so that the economic value of by-products amounted to IDR42,548,690,637,50/year. Economic assessments describe social costs that were not previously taken into account. Utilization of sugar industry waste is a form of implementation of the circular economy to realize sustainable industry.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/110401
Appears in Collections:UT - Resources and Environmental Economic

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover121.05 kBAdobe PDFView/Open
Skripsi Alfiani Eka Novitasari (H44170061).pdf
  Restricted Access
Fullteks15.18 MBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran688.71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.