Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/107860
Title: Pengolahan Citra Digital untuk Analisis Kesempurnaan Pengeluaran Darah Paha Ayam Layer Berbasis Kolorimetri
Other Titles: Digital Image Processing for the Analysis of Completeness Bleeding Process of Femoral Layer Based on Colorimetry
Authors: Santoso, Koekoeh
Latif, Hadri
Aulia, Novia
Issue Date: Jul-2021
Publisher: IPB University
Abstract: Kasus penjualan daging ayam bangkai atau dengan proses pemotongan yang tidak sempurna sangat merugikan masyarakat karena keberadaan darah dalam daging menyebabkan kualitas karkas menurun dan daging cepat membusuk. Hal ini mengakibatkan aspek keamanan dan kehalalan daging menjadi tidak terjamin. Penelitian ini bertujuan menganalisis penggunaan pengolahan citra digital yang dibandingkan dengan alat spektrofotometer dalam mengukur konsentrasi darah pada daging ayam layer dengan perlakuan yang berbeda. Ekstrak sampel daging direaksikan dengan malachite green dan H2O2 diuji menggunakan spektrofotometer, scanner dan kamera telepon genggam. Hasil gambar diolah menggunakan ImageJ dan dianalisis menggunakan uji T pada aplikasi SPSS. Konsentrasi darah dalam daging ayam dengan perlakuan sembelih tanpa digantung lebih tinggi dibandingkan dengan perlakuan sembelih digantung. Ini juga menunjukkan hasil yang signifikan (P<0,05) baik diukur dengan menggunakan spektrofotometer maupun scanner dan kamera telepon genggam. Uji korelasi spektrofotometer A–spektrofotometer B, spektrofotometer A-scanner dan spektrofotometer A-kamera telepon genggam terhadap larutan standar yaitu 0,9972; 0,9757 dan 0,9702 yang menunjukkan adanya hubungan erat. Berdasarkan hasil tersebut scanner dan kamera telepon genggam dapat digunakan sebagai alat pengolahan citra digital dalam menganalisis kesempurnaan pengeluaran darah.
The case of the sale of chicken carcasses or with imperfect slaughtering process is very detrimental for the community because the blood existence in the meat causing the decrease quality of carcasses and the meat quickly to rot. These aspects affect to safety and halal meat become unsecured. The study aimed to analyze the use of digital image processing compared with spectrophotometer in measuring the blood concentration on chicken meat layer with different treatments. Meat sample extracts reacted with malachite green and H2O2 were analyzed using spectrophotometer, scanner and mobile phone camera. The images were processed using ImageJ and analyzed using T test in SPSS application. The concentration of blood in chicken meat with non hanging slaughter treatment is higher than a hanged one. It is also indicated the significant result (P<0,05) both measured using spectrophotometer as well as scanner and mobile phone camera. The correlation test of spectrophotometer A–spectrophotometer B, spectrophotometer A-scanner and spectrophotometer A-mobile phone camera against the standard solution was 0,9972; 0,9757 and 0,9702 which show a close relationship. Based on these results, scanner and mobile phone camera can be used as an digital image processing tools in analyzing the completeness bleeding process of blood.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/107860
Appears in Collections:UT - Anatomy, Phisiology and Pharmacology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
COVER, LEMBAR PENGESAHAN, PRAKATA, DAFTAR ISI.pdf
  Restricted Access
Cover2.51 MBAdobe PDFView/Open
B04170171_Novia Nur Ema Aulia.pdf
  Restricted Access
Fullteks7.37 MBAdobe PDFView/Open
LAMPIRAN.pdf
  Restricted Access
Lampiran1.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.