Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/106910
Title: Faktor-Faktor yang Memengaruhi Impor Gandum di Indonesia
Other Titles: Factors Affecting Imports of Wheat in Indonesia
Authors: Tinaprilla, Netti
Putri, Geofanny Perdana
Issue Date: 2021
Publisher: IPB University
Abstract: Salah satu kebutuhan pangan yang harus dipenuhi dalam jumlah besar adalah produk pertanian. Gandum merupakan salah satu produk pertanian yang permintaannya tinggi di Indonesia. Gandum bukanlah makanan pokok masyarakat Indonesia. Akan tetapi, masyarakat Indonesia mengonsumsi makanan berbahan dasar tepung terigu, seperti roti dan mie instan dan bahan baku tepung terigu tersebut adalah dari gandum, hal ini menyebabkan Indonesia melakukan impor gandum untuk memenuhi kebutuhan dalam negeri dan dapat menyebabkan ketergantungan dengan negara pengeskspor. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor yang memengaruhi volume impor gandum di Indonesia menggunakan analisis regresi data panel dengan model fixed effect melalui pendekatan gravity model dalam periode tahun 2002-2018 dari empat negara pengekspor utama. Komoditas yang digunakan pada penelitian ini adalah gandum dengan kode HS 1001 (Wheat and meslin). Hasil estimasi menunjukkan bahwa faktor-faktor yang memengaruhi impor gandum di Indonesia secara signifikan dipengaruhi oleh GDP riil per kapita Indonesia, GDP riil per kapita negara pengekspor gandum utama ke Indonesia, konsumsi tepung terigu per kapita dalam rumah tangga Indonesia, dan jarak ekonomi.
One of the food needs that must fulfill in large quantities is an agricultural product. Wheat is one of the most demanding agricultural products in Indonesia. Wheat is not the staple food of Indonesian society. However, Indonesian people consume foods made from wheat flour, such as bread and instant noodle and the main ingredient of wheat flour is wheat, it causes Indonesia to import wheat to fulfill domestic needs leading to dependence on exporting countries. The purpose of this research is to analyze the factors that affecting imports of wheat in Indonesia using panel data regression analysis with fixed effect model (fem) through the gravity model approach in the period of 2002 to 2018 from four main exporting countries. The commodity that is used in this study is wheat with HS code 1001 (Wheat and meslin). The estimation result shows the factors that significantly affect Indonesia wheat’s import are real GDP per capita of Indonesia, real GDP per capita of exporting countries, Indonesia's per capita consumption of wheat flour, and economic distance.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/106910
Appears in Collections:UT - Agribusiness

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover, Lembar Pernyataan, Abstrak, Lembar Pengesahan, Prakata, Daftar Isi.pdf
  Restricted Access
Cover1.74 MBAdobe PDFView/Open
H34170030_Geofanny Perdana Putri.pdf
  Restricted Access
Fullteks11.6 MBAdobe PDFView/Open
Lampiran.pdf
  Restricted Access
Lampiran870.82 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.