Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/106641
Title: Studi Pustaka Faktor Umur Pemotongan dan Pemberian Pakan terhadap Bobot Badan dan Persentase Karkas Ayam Broiler
Other Titles: Literature Review: Factors of Feeding and Slaughter Age on Weight and Percentage of Chicken Broiler Carcasses
Authors: Afnan, Rudi
Sumantri, Cece
Kurniawan, Rifki Achdiat
Issue Date: 2021
Publisher: IPB University
Abstract: Ayam broiler memiliki keunggulan dari segi pertumbuhannya yang sangat cepat dengan bobot badan yang tinggi dalam rentan waktu pemeliharaan yang pendek, konversi pakan yang rendah, dan siap dipotong pada usia muda serta menghasilkan kualitas daging berserat lunak. Untuk mendapatkan produksi yang optimal, ayam broiler harus di beri pakan yang tepat dan dipotong pada umur yang tepat. Tugas akhir ini dilakukan dengan menggunakan metode studi pustaka. Studi pustaka ini dilakukan dengan tujuan untuk mengkaji pengaruh faktor pemberian pakan dan umur pemotongan terhadap bobot dan persentase karkas pada ayam broiler. Literatur yang digunakan bersumber dari jurnal nasional terakreditasi. Hasil studi menunjukkan pemberian berbagai jenis pakan yang berbeda seperti pemberian bahan pakan, pakan komersil, suplemen, dan feed additive dapat memberi pengaruh yang berbeda terhadap bobot dan persentase karkas ayam broiler. Ayam broiler dapat dipotong pada umur kisaran 5-6 minggu agar bobot dan persentase karkas ayam broiler yang dihasilkan optimal.
Broiler chickens have the advantage of their very fast growth, high body weight, and are prone to short maintenance times, low feed conversion, and are ready to be slaughtered at a young age and produce quality soft fibrous meat. To get optimal production, broilers must be fed the right kind and cut at the right age. This final project is done using the literature study method. This literature study was conducted to asses the feeding factor and slaughtering age on carcass weight and percentage in broiler chickens. The literature used is an accredited national journal. The study results show, providing various types of feed likes feed ingredients, commercial feeds, supplement, and feed additives can give a different effect on the live weight and percentage of broiler carcasses, some of them give a good effect, bad effect, and no effect. Broiler chicken should be slaughtered at the age of 5-6 weeks so that the weight and percentage of broiler chicken carcass are optimal.
URI: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/106641
Appears in Collections:UT - Animal Production Science and Technology

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover.pdf
  Restricted Access
Cover1.79 MBAdobe PDFView/Open
D14160007_Rifki Achdiat Kurniawan.pdf
  Restricted Access
Fullteks5.1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.