Influence of Honey and Cinnamon Supplementation (Cinnamomun burmanii) Toward the Blood Sugar Level of Type 2 Diabetic White Mice
Pengaruh Pemberian Madu dan Kayu Manis (Cinnamomun burmanii) terhadap Kadar Gula Darah Tikus Putih Penderita Diabetes Mellitus Tipe II
Date
2012Author
Malau, Sankiki Rihayanti
Polii, B. N.
Astuti, Dewi Apri
Metadata
Show full item recordAbstract
Diabetes Mellitus (DM) is a disease characterized by blood glucose levels exceeding normal limits due to lack of insulin in the body. This disease has spread globally and the sufferers are from all walks of life and ages, with increasing numbers from year to year. With the new movement of back to nature, nowadays the alternative herbal medicine of diabetes which able to improve blood glucose leval is highly sought after. One alternative focused for the purpose is cinnamon with the honey addition. Cinnamon contains the chemical compounds called cinnamtannin B1 and its water extract acts directly on insulin receptors subunits by activating pi3- kinase that will stimulate the translocation of glukosa-4 (glut-4 ) carrier. Honey contains a fructose sugar which could be safely digested by diabetics without the insulin release. The aim of this research is to measure the influence of honey with a mixture of powdered cinnamon in lowering blood sugar level on mice that suffer from aloksan-induced diabetes mellitus type 2. Minimal in carbohydrate consumption measurement result 5,83 up to 7,09 with the caloric intake of 32,16 up to 38,64 calorie/tail/day. Effect of alloxan induction doses of 125 cc/Kg BB caused damage of pancreatic ß cells. Treatment of honey was more effective in decreasing of blood glucose levels when compared with other treatments. Giving cinnamon was less effective in reducing blood glucose levels when the conditions of pancreas are totally damaged . Specified time were 30 minutes, 60 minutes, 24 hours and 26 hours in the data retrieval had no effect in the reduction of blood glucose levels. Diabetes Mellitus (DM) merupakan suatu penyakit yang ditandai dengan kadar glukosa darah melebihi batas normal yang diakibatkan oleh tubuh kekurangan insulin atau mengalami resistensi insulin. Penyakit ini sudah menjadi penyakit yang mendunia yang dapat menyerang semua lapisan masyarakat dan semua umur. Penyakit DM ini menjadi perhatian dunia karena prevalensinya dari tahun ke tahun semakin meningkat dan penyakit DM ini merupakan penyakit yang berhubungan dengan risiko gangguan kardiovaskular yang dapat meningkatkan mortalitas di dunia saat ini, khususnya di Indonesia. Penelitian ini dilakukan dengan tujuan untuk mengukur pengaruh tingkat pemberian kayu manis, madu dan campuran madu dan kayu manis terhadap kadar gula darah tikus penderita DM tipe II. Penelitian ini dilakukan di Laboratorium Lapang Satwa Harapan Blok A, Departemen Ilmu Produksi dan Teknologi Peternakan, Fakultas Peternakan, Institut Pertanian Bogor untuk pemeliharaan hewan model; Laboratorium Nutrisi Pedaging dan Kerja, Departemen Ilmu Nutri dan Teknologi Pakan untuk pembuatan ransum kontrol dan uji proksimat. Penelitian ini dilakukan dari bulan November 2011 hingga bulan Maret 2012.