Show simple item record

The Effectivity of Fish Meal Reduction at Different Levels of Protein in The Diets on The Growth Performance of Clarias sp.

dc.contributor.advisorJusadi, Dedi
dc.contributor.advisorUtomo, Nur Bambang Priyo
dc.contributor.authorManurung, Lucia Dewi Indrayani
dc.date.accessioned2011-09-16T07:32:42Z
dc.date.available2011-09-16T07:32:42Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/50536
dc.description.abstractThis study was conducted to evaluate the effect of fish meal reduction at different levels of protein in diet Clarias sp. Six diets were used, diets A, B, C, D, E and F contain 32%, 30% and 28% protein with two level use of fish meal, 5% and 7%. Completely randomized design with 6 treatments and 3 replicates was used in this experiment. catfish with an average body weight of ± 21 g were kept in net with size of 1 x 1 x 1 m placed in ponds of 5 x 6 x 1 m, with density 100 fish each net. Fish overe fed on tested diets at satiation for 60 days of culture period. The results showed that regardless of fish meal content in the diet, fish fed on the diets contained 32% and 30% of protein had higher daily growth rate and feed efficiency of protein than that fed 28% protein diet. Feed consumption and survival rate were relatively similar among all treatments. Based on this research indicates that fish diet contain of 30% protein and 5% fish meal still able to support growth of catfish.en
dc.description.abstractSaat ini bahan baku utama yang digunakan sebagai bahan pakan ikan adalah tepung ikan. Tepung ikan memiliki kandungan protein yang tinggi. Oleh karena itu pada pakan ikan tepung ikan dapat dikatakan sebagai sumber protein utama. Tepung ikan mempunyai banyak kelebihan seperti kandungan proteinnya yang tinggi (65-67%), mudah dicerna oleh ikan, kandungan asam amino esensial mendekati kebutuhan ikan, dan kandungan atraktannya yang meningkatkan palatabality. Peran tepung ikan sebagai sumber protein utama dalam pakan mengakibatakan permintaan akan tepung ikan meningkat dan muncul permasalahan dalam hal ketersediaannya. Penggunaan kombinasi bahan baku lain perlu dilakukan untuk mengurangi penggunaan tepung ikan misalnya dengan menggunakan bahan baku sumber protein nabati seperti Soy bean meal (SBM) dan bahan baku hewani seperti Poultry By-product Meal (PBM) dan Meat and bone meal (MBM). Dengan demikian kombinasi bahan baku sumber protein pada pakan diharapkan dapat saling melengkapi asam amino yang dibutuhkan ikan, sehingga dapat mengurangi persentase penggunaan tepung ikan pada pakan dengan berbagai persentase protein pakan, dengan cara mengurangi penggunaan tepung ikan dari 7% menjadi 5%. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui respon ikan lele terhadap penurunan tingkat protein dengan pengurangan sumber protein yang berasa dari tepung ikan dan mengetahui persentase terbaik pemanfaatan tepung ikan sebagai sumber protein bagi pertumbuhan ikan lele.id
dc.publisherIPB (Bogor Agricultural University)
dc.subjectcatfishen
dc.subjectfish mealen
dc.subjectlevel of proteinen
dc.subjectgrowthen
dc.subjectikan leleen
dc.subjecttepung ikanen
dc.subjectkadar protein pakanen
dc.subjectpertumbuhanen
dc.subjectBogor Agricultural University (IPB)en
dc.titleEfektifitas Pengurangan Tepung Ikan pada Kadar Protein yang Berbeda dalam Pakan Ikan Lele Clarias spid
dc.titleThe Effectivity of Fish Meal Reduction at Different Levels of Protein in The Diets on The Growth Performance of Clarias sp.en


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record