View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Master Theses
      • MT - Animal Science
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Master Theses
      • MT - Animal Science
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Karakteristik Daging Sapi Olahan Malbi Khas Palembang dalam Kemasan Retort Pouch dengan Suhu dan Lama Penyimpanan Berbeda

      Thumbnail
      View/Open
      Cover (1.827Mb)
      Fulltext (6.918Mb)
      Lampiran (2.611Mb)
      Date
      2025
      Author
      Syafitri, Aulia
      Suryati, Tuti
      Wulandari, Zakiah
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Pengemasan makanan dengan retort pouch dipilih karena efektivitasnya dalam meningkatkan kualitas produk, baik tekstur, rasa, maupun aroma makanan. Penggunaan kemasan retort pouch pada malbi, produk olahan daging khas Palembang, dalam penelitian ini bertujuan untuk mengevaluasi karakteristik fisikokimia (pH, profil tekstur, kadar air, kadar abu, lemak, protein, karbohidrat, dan kandungan zat besi), aktivitas antioksidan, kandungan malondialdehida (MDA), dan kualitas mikrobiologisnya selama periode penyimpanan dengan suhu dan lama waktu yang berbeda. Daging sapi yang telah diolah menjadi malbi dikemas dalam retort pouch, kemudian disterilisasi selama 5 menit pada suhu 110°C. Hasil penelitian menunjukkan bahwa lama waktu penyimpanan memberikan pengaruh nyata (p<0,05) terhadap aktivitas antioksidan, kandungan MDA, dan total plate count (TPC), sedangkan suhu penyimpanan hanya memberikan pengaruh nyata (p<0,05) terhadap TPC. Interaksi antara suhu dan lama waktu simpan tidak memberikan pengaruh nyata terhadap seluruh peubah yang dianalisis dalam penelitian ini. Penurunan aktivitas antioksidan terjadi pada penyimpanan hari ke-10, tetapi mengalami peningkatan kembali setelah 15 hari penyimpanan. Seluruh sampel malbi menghasilkan kandungan MDA dan nilai TPC yang masih berada di bawah ambang batas aman konsumsi. Secara keseluruhan, penggunaan kemasan retort pouch efektif mempertahankan kualitas produk malbi hingga 15 hari penyimpanan pada suhu ruang, dingin, dan beku.
       
      Retort pouch packaging is widely used due to its effectiveness in maintaining product quality, including texture, flavor, and aroma. This study aimed to evaluate the physicochemical characteristics (pH, texture profile, moisture, ash, fat, protein, carbohydrate, and iron content), antioxidant activity, malondialdehyde (MDA) levels, and microbiological quality of malbi, a traditional beef-based dish from Palembang, during storage under different temperatures and durations. The cooked beef malbi was packed in retort pouches and sterilized at 110°C for 5 minutes. The results showed that storage duration significantly (p<0,05) affected antioxidant activity, MDA content, and total plate count (TPC), while storage temperature had a significant effect only on TPC. No significant interaction was observed between temperature and storage duration for any of the variables analyzed. Antioxidant activity decreased by day 10 of storage but subsequently increased after 15 days. All malbi samples remained within the safe limits for MDA and TPC. Overall, retort pouch packaging was effective in preserving the quality of malbi for up to 15 days under room, refrigerated, and frozen storage conditions.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/170609
      Collections
      • MT - Animal Science [1289]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository