View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Mathematics and Natural Sciences
      • UT - Chemistry
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Mathematics and Natural Sciences
      • UT - Chemistry
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Identifikasi Berbagai Jenis Susu Sapi Menggunakan Kombinasi Analisis Sidik Jari Voltammetri dan Kemometrik

      Thumbnail
      View/Open
      Cover (337.9Kb)
      Fulltext (896.2Kb)
      Lampiran (352.8Kb)
      Date
      2025
      Author
      Izza, Nadhira Nurul
      S., Wulan Tri Wahyuni
      Rafi, Mohamad
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Susu pasteurisasi, ultra high temperature (UHT), evaporasi, bubuk, dan skim merupakan ragam produk olahan susu sapi segar yang mengalami perubahan komposisi kimia dan nutrisi akibat perbedaan proses, sehingga diperlukan metode analisis cepat untuk identifikasinya. Penelitian ini mengembangkan metode identifikasi enam jenis susu berdasarkan kombinasi sidik jari voltammetri dengan analisis kemometrik. Sidik jari voltammetri diperoleh dengan teknik voltammetri siklik menggunakan elektrode karbon kaca (GCE) termodifikasi multiwalled carbon nanotube (MWCNT) yang difungsionalkan dengan pelarut asam kuat, sementara analisis kemometrik yang digunakan adalah analisis komponen utama (PCA). Voltammogram enam sampel susu menunjukkan keberadaan dua puncak oksidasi pada potensial 0,20 V sampai 1 V vs Ag/AgCl dengan pola mirip, tetapi intensitasnya berbeda. Analisis PCA dengan pre-processing autoscaling berhasil memisahkan sebagian besar sampel dengan total PC 92%, kecuali susu segar dan susu UHT yang masih tumpang tindih. Hasil ini mengindikasikan potensi penerapan metode yang dikembangkan ini untuk mengidentifikasi dan mengklasifikasi berbagai jenis susu berdasarkan pengolahannya sehingga dapat digunakan dalam pengawasan mutu dan autentikasi produk di industri pangan.
       
      Pasteurized, UHT, evaporated, powdered, and skim milk are processed forms of fresh cow’s milk. Processing differences can alter their chemical and nutritional composition, making rapid identification methods necessary. This study developed a method to identify six milk types using voltammetric fingerprinting combined with principal component analysis (PCA). Voltammetric fingerprints were obtained using cyclic voltammetry technique with a glassy carbon electrode (GCE) modified with multiwalled carbon nanotube (MWCNT) functionalized with strong acid solvents. The voltammograms showed two oxidation peaks between 0.20–1.00 V vs Ag/AgCl with similar patterns but varying intensities. PCA with autoscalling preprocessing successfully separated most samples with 92% total variance, except fresh and UHT milk, which overlapped. These results demonstrate the method’s potential for milk classification based on processing, aiding quality control and product authentication.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/169377
      Collections
      • UT - Chemistry [2295]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository