Detection and Bioinformatics Analysis of the Alliinase-Encoding Gene in Thai and Chinese Garlic
Date
2025Author
JULIANSYAH, ILHAM
Astuti, Rika Indri
Aramrak, Attawan
Metadata
Show full item recordAbstract
Alliinase is an enzyme mainly found in garlic bulbs (Allium sativum L.) that
catalyzes the conversion of alliin into allicin. This enzyme was identified as an
allergen in garlic. As Thai garlic and Chinese garlic are the two main types of garlic
found in Thailand, this study was conducted to investigate and analyze the sequence
of the alliinase-encoding gene in these two types of garlic. The genomic DNA of
Thai and Chinese was isolated from the bulbs using a DNA extraction kit. Molecular
detection of the alliinase gene was carried out by polymerase chain reaction (PCR)
using specific primers and three different PCR master mixes, and the resulting
amplicon was sequenced and analyzed using bioinformatic tools. The alliinase gene
was successfully amplified using only the 2x Phire Plant Direct PCR Master Mix.
However, only amplicon from Thai garlic genomic DNA was confirmed as the
alliinase gene, while this gene failed to be amplified from the genomic DNA of the
Chinese garlic. Based on the phylogenetic tree using alliinase amino acid
sequences, Allium sativum (Thailand) clustered with Allium ampeloprasum,
supported by a high bootstrap value. Additionally, Allium sativum ISA 1 and ISA 2
were grouped into a distinct cluster, aligning with the clustering patterns reported
in earlier studies. Alliinase physicochemical properties indicated that Thai-garlic
alliinase protein has more aromatic amino acid and is hydrophilic, water-soluble in
neutral pH, and less stable in high temperatures. Protein visualization revealed that
the aliinase from Thai garlic exhibited a homodimer model, which is closely related
to alliinase based on sequence identity. Based on the results, the alliinase gene was
successfully identified in Thai garlic, however, it was not detected in Chinese garlic.
Further optimization of gene detection methods should be conducted to confirm the
presence of the alliinase gene in Chinese garlic and other types of garlic. Alliinase merupakan enzim yang umum ditemukan di umbi bawang putih (Allium
sativum L.) dan berperan dalam mengkatalisis konversi alliin menjadi allicin. Enzim
ini telah diidentifikasi sebagai alergen pada bawang putih. Bawang putih asal
Thailand dan Cina merupakan dua jenis bawang putih yang umum ditemukan di
Thailand, sehingga penelitian ini bertujuan untuk menginvestigasi dan menganalisis
sekuen gen penyandi alliinase pada kedua jenis bawang putih tersebut. DNA
genomik dari bawang putih Thailand dan China diisolasi dari umbi menggunakan
kit ekstraksi DNA. Deteksi molekuler gen alliinase dilakukan dengan menggunakan
Polymerase Chain Reaction (PCR) dengan primer spesifik dan tiga jenis PCR
master mix yang berbeda, kemudian amplikon disekuensing dan dianalisis
menggunakan perangkat bioinformatika. Gen alliinase telah berhasil diamplifikasi
hanya menggunakan 2x Phire Plant Direct PCR Maaster Mix. Namun, hanya
amplikon dari DNA genomik bawang putih Thailand yang telah dikonfirmasi
sebagai gen alliinase, sementara gen ini gagal diamplifikasi dari DNA genomik
bawang putih Cina. Berdasarkan pohon filogenetik menggunakan sekuen-sekuen
asam amino alliinase, Allium sativum (Thailand) berkerabat dekat dengan Allium
ampeloprasum, didukung oleh nilai bootstrap yang tinggi. Selain itu, Allium sativum
ISA 1 dan ISA 2 membentuk klaster tersendiri, sesuai dengan pola pengelompokan
yang dilaporkan dalam penelitian sebelumnya. Sifat fisiko-kimia alliinase telah
mengindikasikan bahwa protein alliinase dari bawang putih Thailand memiliki
banyak asam amino aromatik, bersifat hidrofilik, larut pada pH netral, dan kurang
stabil pada suhu tinggi. Visualisasi protein menunjukan bahwa alliinase dari bawang
putih Thailand membentuk model homodimer, yang memiliki kedekatan hubungan
dengan alliinase berdasarkan kesamaan sekuen. Berdasarkan hasil tersebut, gen
alliinase berhasil diidentifikasi pada bawang putih Thailand, namun belum
terdeteksi pada bawang putih Cina. Oleh karena itu, diperlukan optimasi lebih lanjut
terhadap metode deteksi gen untuk memastikan keberadaan gen alliinase pada
bawang putih Cina maupun jenis bawang putih lainnya.
Collections
- UT - Biology [2396]
