View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Fisheries and Marine Science
      • UT - Aquatic Product Technology
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Fisheries and Marine Science
      • UT - Aquatic Product Technology
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Ekstrak Fikosianin Spirulina platensis sebagai Active Ingredient Antioksidan pada Pembuatan Essence Facial Mask

      Thumbnail
      View/Open
      Cover (428.3Kb)
      Fulltext (1009.Kb)
      Lampiran (4.783Mb)
      Date
      2025
      Author
      Wulandari, S. Wanda Putri
      Setyaningsih, Iriani
      Hardiningtyas, Safrina Dyah
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Fikosianin adalah pigmen biru alami yang banyak ditemukan dalam mikroalga Spirulina platensis dan dikenal memiliki aktivitas antioksidan yang kuat, sehingga berpotensi digunakan sebagai bahan aktif dalam produk perawatan kulit. Tujuan penelitian ini untuk mengkarakterisasi fikosianin dari mikroalga Spirulina platensis yang diekstraksi menggunakan metode ultrasonikasi dan freeze-thawing, serta menentukan pengaruh konsentrasi fikosianin pada formula essence terhadap karakteristik fisik, biologis, dan sensorinya. Essence ini diformulasikan menggunakan ekstrak fikosianin Spirulina platensis dengan berbagai konsentrasi, yaitu 0 g, 5 g, 10 g, dan 15 g. Hasil karakterisasi menunjukkan bahwa ekstrak fikosianin memiliki konsentrasi sebesar 542,5±4,25 ppm, indeks kemurnian 1,13±0,30, rendemen 1,36±0,19%, serta aktivitas antioksidan dengan IC50 DPPH 9,16±1,06 ppm dan IC50 ABTS 6,54±0,21 ppm. Total koliform pada semua sampel menujukkan hasil negatif <1 CFU/mL sedangkan total mikroba hanya F0 (1,6×10) memenuhi standar ISO 17516:2014 dan BPOM Nomor 16 Tahun 2024. Produk essence memiliki nilai pH dengan rentang 7,19±0,17 sampai 8,44±0,17, sedangkan nilai viskositas antara 56,27±0,23 cPs sampai 118,40±1,74 cPs). Persentase kenaikan kelembapan tertinggi terlihat pada F1 (25,19±8,83%). Pengaplikasian produk pada sukarelawan tidak menunjukkan reaksi negatif membuktikan keamanan. Penerimaan terbaik pada penilaian hedonik ada pada perlakuan F10 dengan skor tertinggi pada seluruh parameter yaitu 5. Hasil ini mengindikasikan bahwa essence dengan fikosianin efektif sebagai bahan aktif antioksidan yang aman dan disukai, namun perlu pengendalian mikroba lebih lanjut untuk pengembangan komersial.
       
      Phycocyanin is a natural blue pigment commonly found in the microalga Spirulina platensis and is known for its strong antioxidant activity, making it a potential active ingredient in skincare products. This study aims to characterize phycocyanin extracted from Spirulina platensis using ultrasonication and freeze-thawing methods and to determine the effect of phycocyanin concentration in essence formulations on their physical, biological, and sensory properties. The essence was formulated with concentrations of 0 g, 5 g, 10 g, and 15 g of phycocyanin extract. Characterization results showed that the phycocyanin extract had a concentration of 542.5±4.25 ppm, a purity index of 1.13±030, a yield of 1.36±0.19%, and antioxidant activities with IC50 values of 9.16±1.06 ppm for DPPH and 6.54±0.21 ppm for ABTS. Total coliform in all samples was negative (<1 CFU/mL), while total microbial count of F0 (1.6×10) met the ISO 17516:2014 and BPOM No. 16 2024. The essence product had a pH range of 7.19±0.17 to 8.44±0.17 and viscosity between 56.27±0.23 cPs and 118.40±1.74 cPs. The highest moisture increase percentage was observed in F1 (25.19±8,.83%). Application on volunteers showed no adverse reactions, demonstrating safety. The best consumer acceptance in the hedonic test was for the F10 treatment, which scored highest across all parameters with a score of 5. These results indicating phycocyanin essence is an effective, safe, and preferred antioxidant ingredient though further microbial control is needed for commercial use.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/168730
      Collections
      • UT - Aquatic Product Technology [2454]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository