View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Fisheries and Marine Science
      • UT - Aquaculture
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Faculty of Fisheries and Marine Science
      • UT - Aquaculture
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Analisis Mutu Bahan Baku Hewani dan Nabati dalam Rangka Menjaga Konsistensi Kualitas Pakan Ikan

      Thumbnail
      View/Open
      Cover (498.4Kb)
      Fulltext (625.5Kb)
      Lampiran (439.3Kb)
      Date
      2025
      Author
      Dhiya, Almira Kartika
      Suprayudi, Muhammad Agus
      Fauzi, Ichsan Achmad
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Pakan ikan menjadi komponen penting dalam akuakultur dan pakan yang diproduksi harus mengandung nutrien yang sesuai dengan kebutuhan ikan budidaya. Kandungan nutrien bahan baku bervariasi didapatkan dari berbagai supplier yang berbeda maupun pada supplier yang sama. Variasi kualitas bahan baku ini akan berdampak pada kualitas pakan. Penelitian ini bertujuan untuk mengevaluasi kualitas bahan baku hewani dan nabati menggunakan koefisien variasi (CV) setiap nutriennya untuk menjaga kualitas pakan ikan di industri pakan. Penelitian ini menggunakan 182 sampel yang terdiri dari bahan baku hewani dan nabati dari kedatangan yang berbeda disetiap suppliernya. Adapun sampling bahan baku dilakukan sebanyak dua kali yakni sampling 1 dan 2. Bahan baku hasil tersebut selanjutnya akan dianalisis kimia dan fisik. Hasil dari analisis kimia untuk mengetahui kandungan nutrien dari sampling 2 tersebut dihitung nilai koefisien variasi. Nilai koefisien variasi ini diperlukan untuk kebutuhan formulasi pembuatan pakan ikan. Nilai koefisien variasi yang tertinggi didapat pada bahan baku poultry meat meal (PMM) pada analisis kadar abu yaitu sebesar 48%. Sedangkan, untuk nilai CV terendah yaitu 0.3% pada analisis pepsin digest bahan baku fish meal protein dari bahan baku soybean meal. Dari penelitian ini dapat disimpulkan bahwa bahan baku yang digunakan dalam penelitian ini menghasilkan nilai koefisien variasi sangat tinggi.
       
      Fish feed is an important component in aquaculture and the feed produced must contain nutrients that meet the needs of farmed fish. The nutrient content of raw materials varies from different suppliers or from the same supplier. Variations in the quality of raw materials will affect the quality of feed. This study aims to evaluate the quality of animal and vegetable raw materials using the coefficient of variation (CV) of each nutrient to maintain the quality of fish feed in the feed industry. This study used 182 samples consisting of animal and vegetable raw materials from different arrivals at each supplier. The sampling of raw materials was carried out twice, namely sampling 1 and 2. The raw materials will then be analyzed chemically and physically. The results of the chemical analysis to determine the nutrient content of sampling 2 are calculated by the coefficient of variation value. This coefficient of variation value is needed for the formulation needs of making fish feed. The highest coefficient of variation value was obtained in poultry meat meal (PMM) raw materials in the ash content analysis, which was 48%. Meanwhile, the lowest CV value was 0.3% in the pepsin digest analysis of fish meal protein raw materials from soybean meal raw materials. From this study it can be concluded that the raw materials used in this study produce very high coefficient of variation values.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/161276
      Collections
      • UT - Aquaculture [2189]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository