View Item 
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Vocational School
      • UT - Management of Food Service and Nutrition
      • View Item
      •   IPB Repository
      • Dissertations and Theses
      • Undergraduate Theses
      • UT - Vocational School
      • UT - Management of Food Service and Nutrition
      • View Item
      JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

      Analisis Ketersediaan Energi Dan Zat Gizi Menu Cafeteria Bagi Awardee IISMA Vokasi di Woosong University Korea Selatan

      No Thumbnail [100%x80]
      View/Open
      Cover (810.1Kb)
      Fulltext (1.156Mb)
      Lampiran (1.526Mb)
      Date
      2024
      Author
      KUSNANDAR, NAURA NUR SHADRINA
      Dianah, Rosyda
      Metadata
      Show full item record
      Abstract
      Pola makan mahasiswa saat ini masih kurang memenuhi standar nilai gizi yang sehat dan tren makanan yang beredar cenderung kurang memerhatikan kandungan gizinya, sehingga peran cafeteria sebagai penyedia makanan di sekolah perlu dioptimalkan dengan cara melakukan perancangan menu dengan ketersediaan energi dan zat gizi yang sesuai dengan kebutuhan mahasiswa. Tujuan penelitian ini untuk menganalisis ketersediaan energi dan zat gizi yang ada pada menu cafeteria Woosong University terhadap kebutuhan energi dan zat gizi awardee IISMA Vokasi dengan metode visual record dan food recall yang didukung dengan wawancara dengan awardee maupun ahli gizi yang terlibat, serta melakukan perbandingan standar porsi dengan resep yang sudah ada untuk mendapatkan jumlah estimasi kandungan gizi hidangan dalam menu. Rata-rata tingkat ketersediaan energi dan zat gizi pada menu cafeteria Woosong University terhadap 29 awardee IISMA Vokasi adalah 102% (normal) untuk energi, 172% (normal) untuk protein, 125% (normal) untuk lemak, dan 83% (defisit tingkat ringan) untuk karbohidrat.
       
      Developing menus considering the required energy and nutrients available to students according to their dietary requirements in the cafeteria might play a more significant role in the school's nutritional program. Students' current diets continue to fall short of the recommended daily allowances for nutrients, and modern eating styles typically give less thought to the food's nutritional worth. Using visual record and food recall methods, data confirmation from participant and nutritionist interviews, and portion standards, this study compares the energy and nutritional availability of the Woosong University cafeteria menu to the energy and nutritional needs of IISMA Vocational awardees. This study aims to compare IISMA's dietary and energy needs. The average energy and nutrient availability levels of the Woosong University cafeteria menu for the 29 IISMA Vocational awardees were 102% (normal) for energy, 172% (normal) for protein, 125% (normal) for fat, and 83% (mild deficit) for carbohydrate.
       
      URI
      http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/154170
      Collections
      • UT - Management of Food Service and Nutrition [103]

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      Browse

      All of IPB RepositoryCollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

      My Account

      Login

      Application

      google store

      Copyright © 2020 Library of IPB University
      All rights reserved
      Contact Us | Send Feedback
      Indonesia DSpace Group 
      IPB University Scientific Repository
      UIN Syarif Hidayatullah Institutional Repository
      Universitas Jember Digital Repository
        

       

      NoThumbnail