Show simple item record

dc.contributor.authorIswantini, Dyah
dc.contributor.authorNurhidayat, Novik
dc.contributor.authorTrivadila
dc.contributor.authorMardiah, Eka
dc.date.accessioned2014-12-16T09:10:51Z
dc.date.available2014-12-16T09:10:51Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.citationJurnal Ilmu Pertanian Indonesia, Desember 2009, hlm. 163-169 Vol. 14 No.3en
dc.identifier.issn0853 – 4217
dc.identifier.urihttp://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/71759
dc.description.abstractUric acid concentration could be determined by spectrophotometry method. Uric acid was oxidized into allatonin in the presence of uricase and calculated by measuring the decrease of uric acid absorbance at 293 nm. These uricase were obtained from cells of Lactobacillus plantarum. L. plantarum K. Mar. E was isolated from passion fruit skin and L. plantarum Mgs. Psmb and Mgs. Bst from mangosteen. This research was conducted to observe the activity and kinetics of uricase from various cells of L. plantarum by spectrophotometric method. The plate assay method indicated that L. plantarum produced uricase, based on the clear zone about 0,2 mm on glucose yeast peptone medium contained 0,2% uric acid. The optimum condition of uricase activity from the three different sources occured in physiological condition. Uricase activity generated from cells of L. plantarum K. Mar. E, Mgs. Psmb, and Mgs. Bst were 0,1073; 0,0867; and 0,0842 U/mL, respectively. The kinetic parameters for uricase, determined with uric acid as the substrate. Vmax produced by L. plantarum K. Mar. E, Mgs. Psmb, and Mgs. Bst were 1,3635; 0,0316; and 0,0418 U/mL of bacterial culture, respectively and KM 0,1541; 0,0061; and 0,0054 mM, respectively. Uricase activity in various bacterial cells of L. plantarum was stable until the second day.en
dc.description.abstractPenentuan kadar asam urat dapat dilakukan dengan metode spektrofotometri pada panjang gelombang 293 nm dengan adanya menggunakan enzim urikase yang dapat mengoksidasikan asam urat menjadi alantoin. Penelitian ini bertujuan menentukan aktivitas dan mempelajari kinetika urikase yang dihasilkan oleh berbagai sel bakteri L. plantarum dengan metode spektrofotometri, serta mempelajari kestabilannya. Urikase yang digunakan diperoleh dari sel bakteri Lactobacillus plantarum K. Mar. E yang diisolasi dari kulit markisa dan L. plantarum Mgs. Psmb dan Mgs. Bst dari manggis. Kemampuan L. plantarum dalam mendegradasi asam urat secara kualitatif terlihat dari zona bening yang terbentuk setelah lima hari dengan diameter 0,2 mm pada media pepton ragi glukosa yang mengandung 0,2% asam urat. Kondisi optimum urikase yang dihasilkan dari ketiga sel L. plantarum terjadi pada kondisi fisiologis. Aktivitas urikase yang dihasilkan dari sel L. plantarum K. Mar. E, Mgs. Psmb, dan Mgs. Bst masing-masing sebesar 0,1073; 0,0867; dan 0,0842 U/mL. Parameter kinetika urikase ditentukan dengan menggunakan asam urat sebagai substrat. Vmaks yang dihasilkan L. plantarum K. Mar E, Mgs. Psmb, dan Mgs. Bst masing-masing sebesar 1,3635; 0,0316; dan 0,0418 U/mL kultur bakteri dan KM masingmasing sebesar 0,1541; 0,0061; dan 0,0054 mM. Aktivitas urikase pada berbagai sel bakteri L. plantarum stabil sampai hari kedua.en
dc.language.isoid
dc.titleAktivitas urikase yang dihasilkan dari berbagai sel lactobacillus plantarum dan parameter kinetikanyaen
dc.title.alternativeUricase activity and determination of kinetics parameter of various cells of lactobacillus plantarumen
dc.typeArticleen
dc.typeBooken
dc.subject.keywordactivity,en
dc.subject.keyworduricase,en
dc.subject.keywordspectrophotometry,en
dc.subject.keywordkinetics,en
dc.subject.keywordLactobacillus plantarum cells.en


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record